Bzenecká lipka – unikátní ryzlink z Bzence

Bzenecká lipka je víno s neopakovatelnou vůní a harmonií. Jejím základem jsou pečlivě vybrané hrozny odrůdy Ryzlink rýnský z okolí Bzence na malebné jižní Moravě. Réva se na Slovácku pěstuje téměř od nepaměti. Odrůdě Ryzlink rýnský se zde velmi daří. Možná i díky unikátní kombinaci přírodních podmínek. Na jedné straně oblast, které se kvůli nedostatku srážek říká „moravská Sahara“, a na druhé vinice vysázené na posledních výběžcích Chřibů.

Příběh s vůní kvetoucí lípy

Pojmenování vína odvozovali místní od lip, kterých tu dodnes roste mnoho. Vždycky se mi líbilo, že se ke vzniku názvu Lipka pojí řada pověstí. Se starou několikakmennou lípou rostoucí v zámeckém parku se dokonce spojuje legenda, podle níž v jejím stínu cestou do Uher odpočíval samotný císař Rudolf II. Bzenečané ji pak z ochranné úcty dokonce každoročně zalévali sudem oleje. Nakolik je pověst pravdivá, dnes již asi nezjistíme, ale podle dochovaných pramenů byla lípa už v roce 1604 považována minimálně za pět set let starou.

Oficiálně však Bzenecká lipka spatřila světlo světa v roce 1931. Tehdy si nechal Leopold Skála, člen vinařského družstva, zaregistrovat název i etiketu, kterou pro něj navrhl Adolf Kašpar a která se pak používala po několik desetiletí.

Návrat k legendě

Po roce 1990 docházelo k výrazným změnám na moravských vinicích, měnili se majitelé, začaly se využívat nové postupy a metody a Lipka se postupně vytrácela. Naštěstí pro nás, kteří máme toto víno rádi, se vinaři z Chateau Bzenec rozhodli vypátrat pravou historii a původní chuť tohoto skvostu.

V roce 2008 tak tým odborníků pod vedením profesora Krause, držitele medaile Za zásluhy pro stát v oblasti vědy, zahájil rozsáhlý výzkum s cílem vypátrat původní klony odrůdy Ryzlink rýnský, z které byla vyráběna Bzenecká lipka. Odbornému týmu se podařilo najít celkem čtyři původní unikátní klony této odrůdy: der Gelbe Riesling, der Grüne Riesling, der Rotstielige Riesling a der Wilde Riesling. O rok později již bylo sklizeno a naštěpováno réví. Tři roky poté, tedy v roce 2012, slavnostně vysázelo vinařství Chateau Bzenec na viniční trati Stará hora v obci Syrovín novou vinici složenou výhradně z původních klonů Ryzlinku rýnského.

Panenská sklieň

Duben 2012

Srpen 2012

Syrovín 2008

2015 - panenská sklizeň Ryzlink rýnský

z původních klonů (trať Stará hora, obec Syrovín)

Viniční trať Stará hora, obec Syrovín, duben 2012. Viniční trať Stará hora, obec Syrovín, srpen 2012. Viniční trať Lysiny, obec Syrovín, rok 2008.


Nezapomenutelná chuť Lipky

Jedinečnost bzeneckého ryzlinku je dána právě vůní kvetoucí koruny slovanské lípy. Bzenecká lipka je jakostní odrůdové víno zlatavé barvy, svěžích medových tónů a lipové vůně. Díky pečlivému výběru hroznů z vinic v okolí Bzence vzniká neopakovatelná harmonie, charakteristická výhradně pro slováckou Lipku. Chuť vína je plná a harmonická.

Toto víno bych doporučil zejména k pokrmům z tučnějších ryb, popřípadě k drůbežímu masu se smetanovými omáčkami. Ideální teplota pro podávání je mezi 10 a 12 °C.

V každé skleničce se však skrývá nejen omamná vůně rozkvetlých lip, ale i kousek neopakovatelné historie a kultury.

 

 Bzeneckou lipku u nás můžete nyní koupit v akci za 79 Kč.

Aktuality z vinotéky

Dárkové kartičky k vínům

20.4.2017

Překvapte, potěšte, podarujte... kupte naše vína jako dárek a doplňte je jednou z našich dárkových kartiček, na které bude váš osobní text. Taková pozornost udělá radost každému. ...

více

3.4. bude v naší prodejně probíhat inventura

29.3.2017

Vinotéka Starý Plzenec bude z důvodu konání inventury otevřena v pondělí 3.4.2017 od 12 do 18 hodin. ...

více

Další aktuality z vinotéky

Sommelier o víně

Jak degustovat jako profesionál

25.4.2017

Odborná degustace vína je disciplína, ke které musí každý milovník vína tak trochu dozrát. Její základy si ale může osvojit každý, kdo chce proměnit večer v neobvyklý zážitek. Pojďme se tedy spolu krok po kroku naučit, jak degustují a hodnotí víno profesionální sommelieři a vinaři. ...

více

Jak se budí vinohrad? Pomalu a s noblesou

4.4.2017

Každý rok se těším, až zase sluneční paprsky naplno zalijí vinohrad. Zatímco kolem vinohradu už kvetou a pučí první stromy, vinohrad se probouzí nenápadně a pomaleji. Zima představuje pro vinaře vždy zkoušku – extrémní mrazy mohou vinnou révu poškodit – a to by mohlo zničit jejich celoroční poctivou práci. A že jí na jaře je! ...

více

Další články od sommeliera

Newsletter