Bzenecká lipka – unikátní ryzlink z Bzence

Bzenecká lipka je víno s neopakovatelnou vůní a harmonií. Jejím základem jsou pečlivě vybrané hrozny odrůdy Ryzlink rýnský z okolí Bzence na malebné jižní Moravě. Réva se na Slovácku pěstuje téměř od nepaměti. Odrůdě Ryzlink rýnský se zde velmi daří. Možná i díky unikátní kombinaci přírodních podmínek. Na jedné straně oblast, které se kvůli nedostatku srážek říká „moravská Sahara“, a na druhé vinice vysázené na posledních výběžcích Chřibů.

Příběh s vůní kvetoucí lípy

Pojmenování vína odvozovali místní od lip, kterých tu dodnes roste mnoho. Vždycky se mi líbilo, že se ke vzniku názvu Lipka pojí řada pověstí. Se starou několikakmennou lípou rostoucí v zámeckém parku se dokonce spojuje legenda, podle níž v jejím stínu cestou do Uher odpočíval samotný císař Rudolf II. Bzenečané ji pak z ochranné úcty dokonce každoročně zalévali sudem oleje. Nakolik je pověst pravdivá, dnes již asi nezjistíme, ale podle dochovaných pramenů byla lípa už v roce 1604 považována minimálně za pět set let starou.

Oficiálně však Bzenecká lipka spatřila světlo světa v roce 1931. Tehdy si nechal Leopold Skála, člen vinařského družstva, zaregistrovat název i etiketu, kterou pro něj navrhl Adolf Kašpar a která se pak používala po několik desetiletí.

Návrat k legendě

Po roce 1990 docházelo k výrazným změnám na moravských vinicích, měnili se majitelé, začaly se využívat nové postupy a metody a Lipka se postupně vytrácela. Naštěstí pro nás, kteří máme toto víno rádi, se vinaři z Chateau Bzenec rozhodli vypátrat pravou historii a původní chuť tohoto skvostu.

V roce 2008 tak tým odborníků pod vedením profesora Krause, držitele medaile Za zásluhy pro stát v oblasti vědy, zahájil rozsáhlý výzkum s cílem vypátrat původní klony odrůdy Ryzlink rýnský, z které byla vyráběna Bzenecká lipka. Odbornému týmu se podařilo najít celkem čtyři původní unikátní klony této odrůdy: der Gelbe Riesling, der Grüne Riesling, der Rotstielige Riesling a der Wilde Riesling. O rok později již bylo sklizeno a naštěpováno réví. Tři roky poté, tedy v roce 2012, slavnostně vysázelo vinařství Chateau Bzenec na viniční trati Stará hora v obci Syrovín novou vinici složenou výhradně z původních klonů Ryzlinku rýnského.

Panenská sklieň

Duben 2012

Srpen 2012

Syrovín 2008

2015 - panenská sklizeň Ryzlink rýnský

z původních klonů (trať Stará hora, obec Syrovín)

Viniční trať Stará hora, obec Syrovín, duben 2012. Viniční trať Stará hora, obec Syrovín, srpen 2012. Viniční trať Lysiny, obec Syrovín, rok 2008.


Nezapomenutelná chuť Lipky

Jedinečnost bzeneckého ryzlinku je dána právě vůní kvetoucí koruny slovanské lípy. Bzenecká lipka je jakostní odrůdové víno zlatavé barvy, svěžích medových tónů a lipové vůně. Díky pečlivému výběru hroznů z vinic v okolí Bzence vzniká neopakovatelná harmonie, charakteristická výhradně pro slováckou Lipku. Chuť vína je plná a harmonická.

Toto víno bych doporučil zejména k pokrmům z tučnějších ryb, popřípadě k drůbežímu masu se smetanovými omáčkami. Ideální teplota pro podávání je mezi 10 a 12 °C.

V každé skleničce se však skrývá nejen omamná vůně rozkvetlých lip, ale i kousek neopakovatelné historie a kultury.

 

 Bzeneckou lipku u nás můžete nyní koupit v akci za 79 Kč.

Aktuality z vinotéky

Odstávka platebního systému

14.6.2017

Dne 21. 6. 2017 v nočních hodinách (01:00 - 05:00) proběhne plánovaná údržba platebního terminálu. Po tuto dobu nebude možné provádět platby kartou. Doufáme, že Vám tím nezpůsobíme žádné starosti. Děkujeme za pochopení ...

více

Balíček Květnové potěšení

5.5.2017

Zlatá a růžová – to jsou barvy našeho nového balíčku Květnové potěšení. Balíček zaperlí kousky jako je Bohemia Sekt brut, demi sec a demi sec rosé a potěší milovníky Chateau Bzenec jejich Bzeneckou lipkou, Ryzlinkem Rýnským 2015 Terroir a romantickým Chateau Bzenec rosé. Balíček pořídíte za 831 Kč. ...

více

Další aktuality z vinotéky

Sommelier o víně

Poznejte tradici míchaných nápojů ze sektu

27.6.2017

Pojďte se společně vydat po místech, kde objevily jednotlivé receptury míchaných nápojů ze sektu. ...

více

Sektival: letní radost je dobré dávkovat po skleničkách!

5.6.2017

Hřejivé slunce, letní cestování a dlouhé večery probouzí chuť objevovat nové věci. A jednou z nich může být i festival šumivých vín Sektival. Za jediný večer díky němu můžete prolomit všechny svoje předsudky o pití sektu. A věřte mi, že tento objev bude stát za to! V každé zapojené restauraci totiž můžete ochutnat pět setkových variací, ve vybraných pak ve spojení s elegantní chutí tapas, nebo v kombinaci se zajímavými pokrmy. ...

více

Další články od sommeliera

Newsletter