Ani červená, ani bílá – růžová je barva svěží chuti a lehkého požitku

Růžové víno – není ani červené, ani bílé, je svěží a pije se nejčastěji mladé. Jak takové víno vzniká? Odpověď se nabízí sama. Slije se bílé a červené víno půl napůl a je to. Dál už číst nemusíte. Nevěříte? Dobře děláte. Tak jednoduché to totiž samozřejmě není. Spolu se značkou Habánské sklepy pronikneme do tajemství výroby tohoto vína.

O tom, jak vznikají bílá vína jsme informovali v minulém článku.

Stejně jako u všech jiných vín i u růžového všechno začíná už na vinici. Poloha vinice, půda, světová orientace – to všechno má na chuť a kvalitu vína nezanedbatelný vliv. Na růžové víno se používají hrozny modrých odrůd jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Ty potřebují dostatek tepla, slunce a teplotu nejméně 19 stupňů. Hrozny se musí sbírat vyzrálé a jen odborníci poznají, kdy je ten správný čas.

Rozemlít a naležet

Hrozny vyrostly na kvalitní půdě, nepoškodily je bouřky ani škůdci, jsou tak optimálně zralé a je tu čas zúčtování – tedy sklizně. Hned po ní nechají vinaři oddělit bobule od třapin, rozemelou je a vyrobí rmut. Potud je postup stejný jako při výrobě bílých nebo červených vín. Ta růžová se liší v tom, že se rmut hned nelisuje, jako u bílého vína. Červené barvivo totiž obsahují slupky hroznů a ty se musí nechat se rmutem krátce naležet. Důležité je slovo krátce. Když na víno v této fázi vinař zapomene, brzy má ve sklepě spoustu červeného vína. Po několika hodinách se rmut vylisuje a vznikne mošt. Kvalita vylisovaného moštu má zásadní vliv na kvalitu celého vína.

Vyškolit znamená vylepšit, ne pětku z tělocviku

Mošt vinaři následně odkalí a nechají zkvasit za použití speciálně vyšlechtěné kvasinkové kultury. Při tom se kvas musí chladit, protože vysoké teploty vínu nesvědčí. Následně se školí. Školení může znamenat řadu kroků, které mají zvýšit kvalitu vína a zahrnuje třeba čiření, při kterém se odstraní nežádoucí látky, filtraci, zrání vína nebo síření, které chrání před znehodnocením. Úplně nakonec se nechá už skoro hotové víno dozrát. Růžové víno ale nezraje moc dlouho a rozhodně není určené k archivaci. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů – od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.

Více z blogu

Newsletter