Aperitiv jako předehra před dobrým jídlem

Lákavě prostřený stůl, příjemná společnost a pohodová nálada jsou dobrými předpoklady pro to, abychom v poklidu strávili vše, co nám hostitel nabídne k snědku. A stejně tak jako každá kniha má svůj úvod, i konzumace jídla by měla začít dobrým aperitivem. Tedy nevelkým množstvím chutného nápoje, který nám nejen zkrátí dobu čekání na první chod, ale dokáže též zprostředkovat prvotní kontakt s ostatními hosty u stolu, jež případně neznáme. V neposlední řadě pomůže navnadit náš žaludek na příchod pokrmu.

Jaký aperitiv zvolit a proč?

Druhů aperitivů je hned několik, ačkoliv představy lidí mohou být poněkud zkreslené. Pojďme se podívat na jednotlivé typy a přiblížit se tak správné volbě při nejbližší příležitosti.

Lehký, sladký, nebo něco ostřejšího?

Výběr správného aperitivu samozřejmě vychází především z našich vlastních preferencí a chutí. Někdo si vždy dá tentýž, někdo má pokaždé chuť na něco jiného, někdo zase vychází z menu a snaží se vybrat takový, jenž bude nejvíce odpovídat následné skladbě pokrmů.

K lehčím jídlům pak pochopitelně sedne i lehký aperitiv, čili sekt, jemně perlivé víno či tiché víno. K oblíbeným sektům podávaným jako aperitiv zajisté patří Bohemia Sekt Prestige brut, který svou osvěžující jemnou vůní citrusů a harmonickou chutí probudí veškeré gurmánské smysly.

K lehkým aperitivům ovšem patří i jakákoli suchá vína, vynikajícím příkladem je Claret Rulandské modré 2014 kabinet z edice Víno Mikulov Sommelier Club Selection. Má totiž svěží chuť a jeho vůně připomíná květiny a zrající zahradní ovoce.

Kořeněná vína jako klasika

Aromatizovaná a kořeněná vína povzbuzují chuť k jídlu díky použitým surovinám a speciálnímu vermutovému koření. Hned tři druhy k výběru, špičkovou kvalitu a výraznou chuť servíruje na stůl značka Metropol.

Metropol Bianco a Rossoaperitivy bílé či červené barvy, odvíjející se od použitých odrůd vína a vermutového koření. Jde o prvotřídní dezertní vína, těšící se velké oblibě hlavně mezi ženami.

Metropol Cherry – má nádhernou granátovou barvu, vyváženou chuť ovoce a charakteristickou vůni višní, jež slibuje vskutku lahodný nápoj, který příjemně nabudí žaludek a současně naši mysl uchlácholí k pohodové konzumaci chutných pokrmů.

Bittery

Bylinami a kořením ochucovaná lihovina, tzv. bitter, je nápoj obsahující látky podporující trávení. Všechny bittery mají jedno společné – poznáte je podle hořké nebo jen nahořklé chuti. Víte, že než se staly součástí nápojové kultury, sloužily bittery především v lékařství jako prostředky pro zmírnění zažívacích potíží?

Aperitivní koktejly

Sklenička s jedním deci nápoje, v níž se v poklidu koupe zelená oliva, většinou znamená jediné: budete pít aperitivní koktejl, k jehož výrobě byla použita buď kombinace vermutu s ginem, nebo vodky a vermutu. Vyzkoušejte například kombinaci Metropolu Rosso a lahodného ginu Dynybyl. Jako hostitel budete určitě za hvězdu.

Posílená vína

Typickým zástupcem posíleného vína je portské víno, stejně jako třeba cherry. Alkohol v nich dosahuje až 20 %, jsou výrazně sladká a pocházejí z Pyrenejského poloostrova. Portská vína se ale podávají také jako digestiv, tedy na samotný závěr hodování.

Aperitivy pro silnější nátury

Kdo má raději ostřejší jídla, určitě si z aperitivů vybere i nápoj s větším grády. Kromě vína, piva a jiných se nabízejí i silnější likéry, jež jsou typickou součástí nápojových lístků většinou už řazených v sekci „Destiláty“. Pro jejich výrobu už je totiž kromě množství výtažků z bylinek, kořínků, bobulí, semen či květin používán líh.

Aperitiv nemusí být nutně alkohol aneb co nabídnout dětem, abstinentům či nemocným?

Napadlo vás někdy servírovat místo alkoholického nápoje coby aperitivu třeba ovocnou či zeleninovou šťávu? Ne nadarmo se doporučují čerstvé šťávy z ovoce či zeleniny místo snídaně – mají totiž tu moc, že stejně jako typický aperitiv i ony probouzejí trávení a mají na něj celkově velmi pozitivní vliv. Děti zaručeně potěšíte moštem z čerstvých jablíček, vynikající je i kombinace mrkve a citrónu.

Jak vidíte, není aperitiv jako aperitiv, jejich spektrum je skutečně široké a dává tak všem prostor k volbě toho pravého. Věříme, že náš průvodce jejich světem vám přinesl zajímavé informace a že si při nejbližší příležitosti vyberete ten, který nejvíc lahodí vašim chuťovým buňkám.

Více z blogu

Newsletter