Aperitiv: Zařaďte jej do svého každodenního života

 Aperitiv. Pojem, se kterým se v gastronomii setkáváme zcela běžně. Co ale znamená? A kde se vlastně vzal? Objevte s námi kouzlo a historii aperitivů, naučte se je servírovat i doma a zařaďte je do svého každodenního života. Díky nim si své jídlo užijete mnohem více.


Většina z nás má aperitiv spojený se slavnostními událostmi, jako jsou oslavy narozenin nebo třeba promoce. Přitom například Italové nedají na skleničku před jídlem dopustit. Aperitiv totiž spojuje příjemné s užitečným. Nejenže vyplní čas, kdy na jídlo čekáme, ještě k tomu nás na pokrm příjemně naladí, protože dráždí naše chuťové pohárky. Italové to moc dobře vědí, a tak si jako správní labužníci dopřávají aperitiv zcela běžně. Buďme jako oni a dopřejme si aperitiv před každým jídlem.

 

„Aperitiv si můžeme dát s partnerem či přáteli před každým dobrým jídlem. V dnešní hektické době znamená sklenička vermutu pár minut oddechu, kdy se zastaví čas a kdy zapomeneme na každodenní starosti. Osobně bych to nazval potěšením sebe sama v podobě jedinečného chuťového zážitku, který má navíc pozitivní vliv na trávení,“ tvrdí o aperitivech Milan Červenka, vítěz soutěže Bohemia Sekt Cocktail Competition.

 

Kde se vzal aperitiv? 

Celosvětově známý název aperitiv pochází z latinského slova aperire, což znamená otvírat. Jeho úkol je tedy jasný – stimulovat chuť a povzbudit zažívání. Už staří Římané věděli, že musí žaludek na hodování připravit, a jako aperitiv používali víno smíchané s vodou a medem. Bylinky a koření začali do vína přidávat až mniši ve středověku, ti ale tento nápoj považovali za lék. První aperitiv v dnešním slova smyslu se zrodil až v polovině devatenáctého století, kdy lékárník Joseph Dubonnet připravil víno ochucené bylinkami a chininem.

 

 

Jak poznám správný aperitiv?

Výběr aperitivu může být věda. Jak tedy vybrat ten pravý? Zaměřte se na následující body:

  • Servírujte nápoje s nízkým obsahem alkoholu

Aperitiv má za úkol povzbudit naši chuť k jídlu. Velké množství alkoholu ale naše chuťové buňky částečně paralyzuje, a tak například na absint můžete zapomenout.

  • Vynechejte smetanové likéry

Například vaječný koňak na jazyku vytváří povlak, jenž by mohl změnit chuť podávaného jídla.

  • Dopřejte si pouze jednu skleničku

Aperitiv vás nesmí zasytit. Proto se před jídlem servíruje pouze jedna sklenička.

 

Z těchto důvodů je ideální kořeněné víno, které asi všichni znáte právě z rodinných oslav. Koktejlová sklenička naplněná oblíbeným „Biancem“ a ozdobená citrónem je asi nejznámější. Proč ale nevyzkoušet netradiční příchutě? Ochutnejte třeba Metropol Cherry, který v sobě snoubí charakteristickou vůni višní a ovocnou chuť s jemnými tóny vermutového koření, které i obyčejnou večeři v teple domova promění v nezapomenutelný zážitek. A co když na vermut nemáte chuť? Pak můžete sáhnout po skleničce sektu. Ideální je Bohemia Sekt brut. Jeho jemné perlení působí svěže a šťavnaté kyselinky v něm obsažené naše tělo dokonale připraví na první chod.  Sklenka sektu je navíc noblesní záležitostí a my se můžeme i během pracovního oběda s kolegy cítit jako na dovolené.

Více z blogu

Newsletter