Barrique – vína ze sudu ožehnutého plamenem

Mezi víny v naší nabídce můžete najít dvě perličky – Zweigeltrebe 2011 Barrique pozdní sběr z Habánských sklepů a Rulandské modré 2013 pozdní sběr Selection barrique z Vína Mikulov Sommelier Club. Jak se liší od jiných vín? Slovíčkem barrique, které poukazuje na minimálně 3 měsíce zrání ve speciálním sudu. Ten se vyrábí z vybraného dubového dřeva.

Od klasického sudu se barikový liší tím, že vytváří typický buket a dřevitý charakter. Jeho vnitřní stěny jsou ožehnuté plamenem, což dodává vínu speciální aromatické látky v závislosti na původu dřeva a také na velikosti pórů. Barikové sudy se nejčastěji vyrábějí z francouzského nebo amerického dubu a mají objem 225 litrů. Nemohou se však používat dlouhodobě – víno se v nich může školit maximálně třikrát.

Díky těmto vlastnostem získává Zweigeltrebe barrique z Habánských sklepů, které zraje 12 měsíců, typický závěr s náznaky kouře, sladkého dřeva a koření. Do Rulandského modrého 2013 pozdního sběru Selection barrique z Vína Mikulov Sommelier Club se zase díky tříměsíčnímu školení dostávají tóny vanilky a jemný nádech kouře.

Více z blogu

Newsletter