V České republice se používá tzv. germánský systém označování vína na etiketách, který klade důraz na údaje o jakosti. Povinně musí každá etiketa obsahovat údaje o obsahu alkoholu, objemu lahve, výrobci, informace o původu sektu (např. sekt z České republiky), o obsahu cukru, o případném obsahu alergenu a také označení druhu výrobku z révy vinné.
Sladké jako doux
aneb rozdělení dle obsahu zbytkového cukru
BRUT NATURE | 0-3 g/l* |
EXTRA BRUT | 0–6 g/l |
BRUT | 0–12 g/l |
EXTRA DRY | 12–17 g/l |
SEC | 17–32 g/l |
DEMI SEC | 32–50 g/l |
DOUX | 50 g/l a více |
* Tento údaj lze použít pouze u sektů, kterým po druhotném kvašení nebyl dodán žádný cukr.
Metoda výroby
Metoda Charmat
Toto označení znamená, že šumivé víno bylo vyrobeno kvašením v uzavřených tlakových nádobách.
Vyrobeno klasickou (popř. tradiční) metodou kvašením v lahvi. Výrazy „kvašeno v lahvi tradiční metodou“ nebo „tradiční způsob“ nebo „klasická metoda“ nebo „klasická tradiční metoda“ mohou být použity pouze k popisu šumivých vín s chráněným označením původu nebo zeměpisným označením třetí země nebo jakostních šumivých vín, pokud výrobek:
- získal oxid uhličitý vlivem druhotného alkoholového kvašení v lahvi
- zůstal nepřetržitě v kontaktu s kaly po dobu alespoň devíti měsíců v tomtéž podniku od okamžiku, kdy bylo vytvořeno cuvée
- byl oddělen od kalů jejich odstřelením (degorzáží).
Na etiketě můžete narazit také na výraz „kvašeno v lahvi“. Ten se hlavně používá při tzv. transferní metodě výroby šumivého vína, kdy sice produkt také prokváší v lahvích, na rozdíl od tradiční metody se ale od kalů odděluje filtrací. Může se tak stát již po třech měsících.
Kategorie šumivých a perlivých vín
- perlivé víno sycené oxidem uhličitým
- perlivé víno
- šumivé víno dosycené oxidem uhličitým
- šumivé víno
- jakostní šumivé víno neboli sekt
- jakostní šumivé víno s. o. (stanovené oblasti)
- jakostní aromatické šumivé víno
- jakostní aromatické šumivé víno s. o. (stanovené oblasti)
- pěstitelský sekt
Rozdělení šumivých a perlivých vín do jednotlivých kategorií se děje na základě mnoha parametrů a věc je tak složitá, že bychom museli přidat pár stránek. Ale z hlediska kvality je důležité vědět, jakýj je rozdíl mezi šumivým vínem a jakostním šumivým vínem neboli sektem.
Jakostní šumivé víno
Jakostní šumivé víno neboli sekt je výrobek, který se získává z čerstvých hroznů, z hroznového moštu nebo z vína prvotním, nebo druhotným kvašením se stanovenou dobou výroby v minimální délce šesti měsíců u metody Charmat a devět měsíců u klasické, neboli tradiční výroby kvašením v lahvi. Přetlak oxidu uhličitého pocházejícího výhradně z kvašení musí činit minimálně 3,5 baru a cuvée pro jakostní šumivá vína musí obsahovat nejméně 9 % objemových alkoholu.
Šumivé víno
Šumivé víno je výrobek, který se sice získává stejným postupem jako sekt, nemá však stanovenou minimální dobu výroby. Přetlak oxidu uhličitého pocházejícího výhradně z kvašení musí činit minimálně 3 bary a cuvée pro šumivá vína musí obsahovat nejméně 8,5 % objemových alkoholu.
Dlužno podotknout, že BOHEMIA SEKT vyrábí všechna svá šumivá vína jako sekty.
Na etiketě můžete také objevit:
- Název vinařské podoblasti, jestliže vinné hrozny užité k výrobě cuvée pocházejí nejméně z 85 % z této vinařské podoblasti.
- Název odrůdy, jestliže produkt byl nejméně z 85 % získán z vinných hroznů, které pocházejí z této odrůdy.
- Názvy nejvýše tří odrůd, jestliže vinné hrozny, z nichž byl produkt získán, pocházejí výlučně z těchto odrůd.
- Název vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno, dále zemi původu vína nebo vinných hroznů, jestliže z tohoto vína nebo těchto vinných hroznů bylo víno vyrobeno alespoň z 50 %.