Degustujte jako profesionálové

Při degustaci je důležitý nejen vlastní úsudek a rozvaha, ale také správný postup. Profesionální degustátor by před samotným aktem rozhodně neměl kouřit, jíst ostrá jídla a pít kávu. Dodržovat by se také měly dva základní postupy. Prvním je pít nejdříve suché, pak polosuché, polosladké a nakonec sladké víno. Druhým je začít šumivým vínem, pokračovat bílým a na závěr pít červené.

Degustátoři hodnotí vína na stobodové stupnici. Tato v současnosti nejrozšířenější varianta hodnocení vín u většiny profesionálních soutěží bere v potaz tři základní parametry: vzhled, vůni a chuť vína a potom také jeho celkovou harmonii. Co se týká teploty, bílé suché víno by mělo být vychlazeno na 9 až 11 °C, růžové na 11 až 13 °C a červené na 14 až 16 °C. V případě, že by bylo víno příliš chladné, neuvolňovaly by se vonné látky a víno by pak mělo fádní chuť. Pokud by bylo naopak teplejší, dominovala by chuť alkoholu a víno by bylo ostřejší až pálivé.

Zhodnocení vína zrakem je důležité pro určení jeho barvy, čirosti a viskozity. V rámci tabulky, do níž se zaznamenávají hodnoty na stobodové stupnici, se pak hodnotí právě barva a čirost vína. U vůně se bodově zaznamenává intenzita, čistota a harmonie. To samé se hodnotí u třetího parametru – chuti. Zaznamenávají se také body za perzistenci – tedy dochuť vína.

Po zhodnocení vína zrakem, čichem, a chutí se udělují body za celkový dojem. Celkové hodnocení vín totiž velmi ovlivňuje i harmonie jednotlivých veličin, délka dochuti vína a globální výraz.

Každý z výše uvedených parametrů má určitou váhu, jejich vliv na celkové skóre není stejný. Například maximální hodnota pro barvu je 10 bodů, zatímco harmonii v chuti vína můžete přiřadit až 22 bodů. Na závěr se veškeré udělené body sčítají. Vína s 96 až 100 body považujeme za mimořádná, s 90 až 95 body vynikající, s 85 až 89 body velmi dobrá, s 80 až 84 body dobrá, s 70 až 79 body průměrná a o vínech, která nasbírají pod 70 bodů, mluvíme jako o podprůměrných.

A nyní je ten správný čas si doma jednu takovou profesionální degustaci zkusit, co myslíte? Na Osobní vinotéce jsme pro vás připravili unikátní Degustační balíček pro profesionály. Kromě šesti skvělých lahví vín od nás získáte karty pro jejich hodnocení stobodovým systémem a návody Jak degustovatJak vyplnit hodnoticí tabulku. Na závěr si pak své hodnocení můžete srovnat s tím, jak stejná vína klasifikoval profesionální sommelier David Král.

Návod - jak vyplnit hodnotící tabulku

Návod ke stažení v PDF

Věříme, že s naším Degustačním balíčkem pro profesionály se o krásném a lahodném světě vína dozvíte zase něco nového. Přejeme Vám, abyste s ním a s přáteli prožili nezapomenutelné chvíle.

Objednejte si balíček

Více z blogu

Newsletter