Hledáte lehké víno s ovocnými tóny? Sáhněte po Chardonnay

Chardonnay je malé městečko ležící na východě Francie ve vinařské oblasti Burgundsko. Právě odtud se do celého světa rozšířila jedna z nejznámějších a nejoblíbenějších odrůd bílého vína. Název Chardonnay vychází z latinského termínu „Cardonnacum“, který lze přeložit dvojím způsobem. Znamená zároveň „území ve vlastnictví muže jménem Cardus“ a „místo zarostlé bodláky“.

Zrod samotné odrůdy je už o něco jasnější než původ jejího názvu. Vznikla samovolným zkřížením odrůd Pinot blanc, tedy Rulandského bílého, a Heunisch weiss. Zajímavé je, že ji vinaři dlouho považovali za mutaci Rulandského bílého a teprve v roce 1896 ji prohlásili za samostatnou odrůdu.

Popularita Chardonnay raketově vzrostla v 70. a 80. letech ve Spojených státech. Toto období můžeme označit za „chardonnaymánii“ – odrůda se stala symbolem lehkého, snadno pitelného bílého vína s ovocnými tóny. To však neznamená, že by se jednalo o odrůdu podřadnou, právě naopak. Chardonnay je prvotřídní univerzální druh vhodný k výrobě kvalitních tichých vín, ale i produkci vín šumivých.

Tato oblíbená odrůda proslula harmoničností, bohatostí a celistvostí svých vůní a chutí. V buketu vystupuje jablko, meloun, citrusové plody, lískové ořechy, ale i med či smetana nebo máslo. Vyniká vyrovnanou, jemně kořeněnou a dlouho doznívající chutí, typická je žlutá, zelenožlutá až nazlátlá barva. V gastronomii se doporučuje kombinovat s rybami, drůbežím masem nebo mořskými plody, výborně se hodí také k sýrům s bílou plísní a paštikám. 

Více z blogu

Newsletter