100bodová stupnice
Systém hodnocení vín podle 100bodové stupnice patří v současnosti k nejrozšířenější variantě u většiny profesionálních soutěží a degustací.
Tento způsob hodnocení vína bere v potaz tři základní parametry: vzhled, vůni a chuť vína. Způsob bodování je založen na ohodnocení jednotlivých parametrů a následném prostém součtu všech hodnot. Při používání této tabulky je v zásadě jedno, o jaké víno se jedná, včetně odrůdy. Není zde důležité, abyste popisovali, jaké květiny či ovoce cítíte, ale jde spíše o harmonii jednotlivých složek, čistotu a celkovou strukturu vína.
Hlavní zásady degustace
Než začnete, pamatujte na těchto několik degustačních zásad. Orientujete se podle prvního vjemu, protože každý další doušek vás může svést z cesty. Dodržujte pořadí suché, polosuché, polosladké, sladké, také se doporučuje řazení šumivé, bílé, červené víno. Je velmi důležité nechat sladká vína na konec bez ohledu na barvu. Pokud chcete degustovat co nejkvalitněji, tak před degustací ani během ní nekuřte, nepijte kávu a nejezte pikantní pokrmy.
Hodnocení dle vzhledu
Vzhled vína nejlépe zhodnotíte průhledem daného vzorku přes světelný bod na bílé pozadí. Vždy degustujte při normalizovaném osvětlení a pohlídejte si, aby byl vzorek vína podáván v čisté, vyleštěné sklenici.
Hodnocení dle vůně
Vůni začínáme posuzovat hned po nalití vína bez míchání, poté sklenici zavíníme, tedy provedeme promíchání vína zakroužením sklenicí a necháme víno provzdušnit. Tímto procesem dochází ke zvýšení koncentrace aromatických látek ve sklenici. První dojem je všechno! Vsuňte nos hluboko do sklenice a dlouze se nadechněte u stěny sklenice – to je moment s největším potenciálem zachycení maxima aromatických látek.
Hodnocení dle chuti
Pro posouzení chuti vezměte do úst malý doušek vína, který poválejte po celém jazyku, aby se víno dostalo na všechny chuťové pohárky a do všech chuťových směrů. Deset vteřin vám bude stačit k tomu, abyste posoudili všechny chuťové vjemy. Víno pak můžete polknout, ale praktičtější může být doušek vyplivnout do speciální nádoby. Mezi jednotlivými vzorky vín je vhodné užít neutralizačního sousta (bílé pečivo) a pramenité vody.
Vyzkoušejte si to na vlastní kůži
Pro všechny, kteří by si chtěli vyzkoušet, jak se víno hodnotí na profesionálních vinařských soutěžích, jsme připravili degustační balíček pro profesionály. Balíček obsahuje výběr těch nejlepších vín, která jsou na Osobní vinotéce k dostání, a součástí balíčku je také hodnoticí tabulka a edukační texty a návody, abyste degustaci provedli na opravdu profesionální úrovni.