Jak pít víno s noblesou?

Občas stačí málo, abyste i vy mohli ve společnosti působit jako odborník na degustaci vína. Zaměřil jsem se na pár jednoduchých detailů, které vám pomohou noblesně nejen vypadat, ale se tak i cítit.


Víno objednává hostitel

Pití vína je rituál, který má svá přesně daná pravidla. Jeho etiketu se přitom může naučit každý, protože stojí na několika jednoduchých zásadách. V restauraci objednává víno vždy hostitel, který by měl pečlivě prostudovat nabídku vín a případně požádat o radu číšníka. Pokud u stolu sedí host, který se ve víně vyzná velmi dobře, může vybírat lahev i on. Měl by ale vždy požádat o svolení hostitele. Není také na škodu, pokud se dopředu zeptá na preference všech u stolu. Hostitel by měl jako první ochutnat lahev, kterou sám vybral. Pokud by víno mělo vadu, předejde tak ze své strany faux pas.


Ženy mají přednost

Podle etikety stolování mají při rozlévání vína přednost ženy a významní hosté, případně samotný hostitel. Až potom přijde na řadu zbytek společnosti. Bílé víno se nalévá do užších skleniček, červené do širších pohárů a šumivé víno do sklenic typu tulipán. Vždy je vhodné nalít víno přibližně do třetiny sklenice, nejvýše do poloviny. Nejde ani tak o přesnou míru jako o to, aby měl buket vína možnost se rozvinout.


Dobré držení sklenky

Říká se, že sklenku je vždy slušné a žádoucí držet za stopku a ne za samotnou číši. Údajně kvůli zahřívání vína. Jde o otázku, na které se neshodnou ani přední mistři vinařské etikety. Veďte proto alespoň obecně v patrnosti, jaké víno pijete – červenému menší teplotní výkyvy nevadí, u bílého již mohou chuť ovlivnit, při konzumaci šumivého vína je pak doporučeno držet sklenku za stopku a nezahřívat ji přímým uchopením za číši.


Víno pijeme všemi smysly

Nejprve pohledem prozkoumáme barvu vína a jeho jiskru. Potom číši mírně roztočíme a pozorujeme, jak víno stéká po stěně sklenice. Pomalé stékání, které vytváří „slzy“, je známkou vyššího obsahu alkoholu, zbytkového cukru či obsahu extrahovaných látek. Následně přivoníme k okraji skleničky a prozkoumáme buket vína. Víno může vonět po ovoci, květinách nebo mít například kořenitý nádech. Až na závěr ochutnáme první malý doušek vína, který poválíme na jazyku i na patře. Vynikne tak celá paleta jeho chuti.

Více z blogu

Newsletter