Jak se vyrábí růžové víno?

Růžové víno neboli rosé je lehké, svěží a pije se nejčastěji mladé. Ptáte se, jak vzniká? Odpověď se nabízí sama. Slije se bílé a červené víno půl napůl a je to. Dál už číst nemusíte. Nevěříte? Dobře děláte. Tak jednoduché to totiž samozřejmě není.

Na růžové víno se používají hrozny modrých odrůd, jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Vinaři hned po sklizni oddělí bobule od třapin, rozemelou je a vyrobí rmut. Potud je postup stejný jako při výrobě bílých nebo červených vín. Další postup se liší v tom, že pro růžová vína se rmut hned nelisuje, jako u bílého vína. Červené barvivo totiž obsahují slupky hroznů a ty se musí nechat se rmutem krátce naležet.  Důležité je slovo krátce, většinou to bývá více než 4 až méně než 6 hodin. Když na víno v této fázi vinař zapomene, brzy má ve sklepě spoustu červeného vína. Po několika hodinách se rmut vylisuje a vznikne mošt. Kvalita vylisovaného moštu má zásadní vliv na kvalitu celého vína.

V následujícím kroku se rmut vylisuje – stejně jako u bílých vín – a vznikne mošt. Vinaři mošt odkalí, nechají zkvasit a následně ho vyškolí, tj. zvýší kvalitu vína například filtrací či čiřením. Úplně nakonec se víno nechá dozrát. Růžové víno nezraje moc dlouho a nehodí se k archivaci; pije se mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni, obvykle do jednoho až dvou let od sklizně. V závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii zpracování se rosé chlubí celou paletou odstínů – od světle malinových tónů přes jemně lososové a meruňkové až po téměř fialové.

Více z blogu

Newsletter