Jarní grilování si bez vína neumím představit!

Maso už je naloženo, zelenina nachystána, grill se rozehřívá… a lahev kvalitního vína se chladí v lednici. Svoje první jarní grilování si bez ní už neumím představit. Dobře už totiž vím, že tichá i šumivá vína se hodí k pochoutkám na grilu daleko lépe než pivo nebo sladké limonády. Stačí se držet několika jednoduchých rad, které víno se nejlépe snoubí s tím, co právě voní na grilu.

 

Hovězí BBQ a červené víno

I když je na grilu možné připravit takřka cokoliv, klasikou zůstává hovězí hamburger a další variace hovězího masa. Pokud si vyberu jako hlavní chod večera poctivé flákoty hovězích steaků, nejlépe je doplním lehčími červenými víny. Ideální je třeba Modrý Portugal, Rulandské modré nebo Zweigeltrebe. Tato vína nechají vyniknout chuť masa a současně dostatečně osvěží i při teplejších večerech. Vína s vyšším obsahem alkoholu příliš zvýrazňují pikantní a pálivé koření opékaného masa, a je proto lepší je vynechat.

 

Ryba na grilu musí „plavat“ v bílém víně

Francouzi říkají, že „ryba musí plavat“, tedy že pokrmy z ryb je třeba bohatě zapíjet vodou. Rybí pochoutky z grilu pak můžeme bez obav kromě vody zapíjet také sklenkou bílého vína. K rybímu masu se hodí odrůdy jako Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, ale také Veltlínské zelené. Vždy je třeba přihlédnout i k tomu, jaké víno mám rád, protože každý máme chuťové buňky nastavené trochu jinak. Pijte hlavně to, co vám chutná!

 

S růžovým neudělám nikdy chybu

Pokud jste si každý nachystal na gril „to svoje“, u barbecue jsou pro všechny účastníky univerzální volbou růžová vína. Hodí se skvěle k salátům, ke grilované zelenině i ke grilovaným sýrům. Obstojně chutnají také v kombinaci s kuřecím a vepřovým masem. Doporučit mohu z vlastních zkušeností růžové ZweigeltrebeSvatovavřinecké víno. Pro milovníky bublinek jsou stejně tak vhodné i růžové sekty. A pokud jste tuto kombinaci při grilování ještě nikdy nezkusili, zaručuji vám, že budete nadšeni.

 

A malá rada na závěr. Vždycky pečlivě vychlaďte lahev na předepsanou teplotu. Osvěžení pak už ve vlahém jarním večeru přijde samo! 

Více z blogu

Newsletter