Je libo „demi sec“, nebo „brut“? Vyberte si sekt, který vám nejvíce sedne

Udržujete si s blížícím se létem jídelníček a hlídáte obsah cukrů? Tak to nejspíš u nabídky mnoha druhů sektů často váháte, který je pro vás asi ten pravý. Hlavou vám kolují myšlenky: „Který zvolit? Co všechno znamenají ta cizí slova na etiketách lahví? Brut? Jak se v tom vyznat? Můžu si vzít sekt na piknik?" Pojďme si vysvětlit poměrně zásadní informace pro výběr vhodného sektu.

Výše uvedená tajemná slůvka prozrazují, jaký je v nápoji podíl zbytkového cukru. Tento údaj jednak napovídá, jaká bude chuťová charakteristika sektu, jednak informuje všechny ty, kteří jsou zvyklí hlídat si energetický příjem.

Suché sekty nejsou jen pro suchary

Pokud dbáte na linii, měli byste volit sekty spíše sušší. „Suchá šumivá vína doporučuji nejen těm, kteří si hlídají váhu, ale zejména každému, kdo si chce naplno vychutnat vliv jednotlivých tichých vín v základním cuvée a chuť, kterou dokážou sektu dodat kvasinky použité pro druhotné kvašení," vysvětluje sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král. Podle něj bychom neměli zapomínat ani na to, že sekt není pouze nápoj k přípitkům a oslavám, ale je také vhodným doplňkem k podávaným pokrmům. „Pokud chodíte rádi na piknik, rozhodně do košíku přidejte Bohemia Sekt brut. Ten se skvěle hodí právě ke studené kuchyni. Pokud se rozhodnete grilovat rybí maso, sáhněte po Bohemia Sektu Prestige brut rosé, jehož jemně ovocná chuť se hodí i k zeleninovým salátům či krevetám," říká Král.

Pod označením brut nature se skrývají sekty, které mají od 0 do 3 gramů zbytkového cukru na litr. Extra brut jsou sekty o obsahu 0–6 g/l a pouhé brut pak vymezuje sekty se zbytkovým cukrem do 12 g/l. Jakýsi předěl mezi suchými a sladšími sekty ještě tvoří ty, jež nesou označení extra dry (12–17 g/l) a sec (17–32 g/l).

Pokud si chcete osladit život

Jestliže už máte diet dost nebo patříte k těm šťastlivcům, kteří mohou spořádat cokoli, zkuste si také trochu zpříjemnit den. Sekty můžete kombinovat i s dezerty a sladkými jídly. Jarní piknik přece nemusí být jen o zelenině a studené kuchyni. Občas do košíku také rádi přiložíme nějakou tu sladkou tečku. K nim se hodí sekty polosuché nebo sladké, které nesou označení demi sec (32–50 g/l zbytkového cukru) nebo doux (50 g/l a více). „K dezertům, ve kterých figuruje mléčná nebo hořká čokoláda spolu s višněmi nebo třeba malinami, doporučuji Bohemia Sekt rosé demi sec, který zaručí působivý vizuální i chuťový zážitek. Má vyšší obsah cukru a jeho měkká chuť s dezerty krásně vynikne," popisuje David Král.

Možná vás napadá, že sekt na pikniku není praktický – budete ho muset vypít, ať se děje co se děje. Máme pro vás skvělý tip, který vám umožní užít si sekt i po malých doušcích. Díky sektové zátce vám z lahve neunikne ani bublinka. Ideální na jeden takový pěkný piknikový výlet, no ne?

Rozpětí šumivých vín je tak opravdu velké a podle Krále je škoda, že je většina národa stále vnímá jen jako nápoje „na přiťuknutí". „V portfoliu máme sekty mnoha druhů a kategorií zbytkového cukru. Kdybyste chtěli, mohou vás provázet během celého oběda nebo večeře. Doslova od aperitivu až po dezert," uzavírá Král.

Rozdělení sektů podle zbytkového cukru:

BRUT NATURE 0-3 g/l
EXTRA BRUT 0-6 g/l
BRUT 0-12g/l
EXTRA DRY 12-17 g/l
SEC 17-32 g/l
DEMI SEC 32-50 g/l
DOUX 50 g/l a více

Více z blogu

Newsletter