Když je řeč o terroiru, nesmí zůstat u teorie

předešlém článku na téma terroir jsme se seznámili se základním popisem tohoto výrazu a jeho historií. Nyní se však chceme posunout dál – k praxi. Protože bez té je jen velmi obtížné porozumět obsahu onoho francouzského slůvka.

Dnes se vinaři opět navracejí k označování místa původu. I díky tomu zákonodárci v roce 2004 povolili opatřovat tuzemská vína známkou „vína originální certifikace“, zkráceně VOC. Jedná se o sdružení vinařů z jedné oblasti, v současné době se můžeme setkat s VOC Mikulov, VOC Znojmo, VOC Blatnice, VOC Modré Hory a VOC Pálava. Každé z těchto sdružení má povoleno označovat jen vína z konkrétních tratí a odrůd, aby bylo zajištěno, že vína budou opravdu vyjadřovat charakter a tradici dané oblasti. Například ve VOC Pálava se jedná jen o Ryzlink vlašský.

„Zkuste ochutnat Ryzlink vlašský 2013 z Vinařství Pavlov a pro porovnání si vezměte stejnou odrůdu a ročník z jiného vinařství. I když se dle parametrů, jako je zbytkový cukr nebo kyselinka, bude jednat o takřka totožná vína, jejich chuť je zcela odlišná. A to jsou de facto pěstována jen pár kilometrů od sebe,“ doporučuje menší test Tomáš Brůha.

Poznat terroir z druhé strany, tedy jednu oblast a více odrůd, můžete díky slováckému Chateau Bzenec a jeho prémiové řadě Terroir Collection. Každé víno bude sice chutnat jinak, ale i tak v nich ucítíte i něco společného. A to je právě důsledek písčité půdy na Bzenecku, sklon a orientace místních vinic a počasí daného roku.

Více z blogu

Newsletter