Na Modrém Portugalu si v Lisabonu nepochutnáte

Díky tomu, že je Modrý Portugal jednou z nejstarších červených odrůd vinné révy, je dohledání přesného původu velmi složité a už není možné říci, z jaké původní odrůdy se vyvinul. Jméno sice odkazuje na Pyrenejský poloostrov, z Portugalska však nepochází, a dokonce se zde ani nepěstuje. Zato ale víme, že z hroznů Modrého Portugalu se už několik staletí vyrábí víno v podunajské oblasti, nejvíce pak v Rakousku, odkud nejspíš i pochází.

Proč však tento název? Legenda praví, že v roce 1772 pověřil hrabě Johann von Fries na svém zámku Bad Vöslau u Vídně několik předních vinařů, aby vysadili svazky vinné révy, které dostal od své obchodní agentury sídlící v portugalském Oportu. Neví se, odkud obchodníci rostliny získali, jisté však je, že si vinaři odrůdu rychle oblíbili. A tak se Blauer Portugieser, jak se jí říká německy, brzy sklízel v celé rakouské monarchii. K nám se pak Modrý Portugal dostal ve 2. polovině 19. století a záhy se začal pěstovat ve všech vinařských oblastech.

Popularitu získala odrůda díky své nenáročnosti. Toto jemně rubínové víno s jemnou vůní by se mělo pít mladé, kdy nejlépe vynikne jeho aroma ovocných a květinových tónů a měkká vláčná chuť, ve které se snoubí květiny, čerstvé seno, třešně či cassis. Modrý Portugal se ideálně hodí k lehčím pokrmům, například k italské kuchyni, ale potěší i se zvěřinou či výraznějšími úpravami vepřového.

Více z blogu

Newsletter