Navštivte kraj, kde se rodí to nejlepší prosecco

Historické město Valdobbiadene by nemělo chybět v seznamu turistických cílů žádného milovníka šumivých vín. Právě zde, pod svahy Dolomit, se již několik set let rodí oblíbené prosecco. Sám jsem se do tohoto kraje nedávno vydal a rád se s vámi nyní podělím o tyto krásné zážitky.

Prosecco: italská tradice

Kopce v okolí města Valdobbiadene jsou pastvou pro oči každého milovníka vína. Vzorně spravované vinohrady se táhnou po svazích a vystavují hrozny italskému slunci – a ne ledajaké hrozny. Původně nesla tato odrůda révy vinné název Prosecco a historicky pochází ze Slovinska, od roku 2009 je však oficiálně známá pod označením Glera. Právě z jejích bobulí se vyrábí šumivé víno, na které nedají dopustit nejen Italové.

Na úbočích hor okolo Valdobbiadene sídlí řada známých vinařství, vyrábějících to nejkvalitnější prosecco, jež se může pochlubit apelacemi DOC (Denominazione di origine controllata) a DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita), které definují oblast, ve které réva rostla, protože právě terroir (neboli soubor přírodních podmínek) má na výslednou chuť významný vliv.

Mimochodem, věděli jste, že první zmínky o tomto šumivém vínu pochází již z šestnáctého století?


Mionetto proslavilo prosecco po celém světě

Celosvětově nejznámější je zřejmě prosecco značky Mionetto. Již v roce 1887 ho začal stáčet a prodávat vinař Francesco Mionetto. Od této doby uplynulo již moře času, tradiční značka se však vždy snažila o inovace, které z ní v současnosti dělají světovou jedničku – ať už chutí či apelacemi, nebo ikonickými lahvemi, z nichž ta možná nejznámější je ručně převazována provázkem. Právě díky Mionettu si prosecco oblíbil celý svět, tato značka je zodpovědná za minimálně zdvojnásobení prodejů tohoto nápoje v uplynulých dvaceti až třiceti letech.

Používá se i v míchaných nápojích

Prosecco sami Italové berou jako ideálního společníka pro chvíle s přáteli – jeho pitelnost a lehkost vyvolává atmosféru uvolněnosti a neformálnosti. Proto je tradičně servírováno jako aperitiv, ale slouží také jako základ skvělých koktejlů – obsahují ho například svěží míchané drinky Hugo, Spritz, Bellini a další. V horkém létě vás ideálně osvěží a s každou sklenkou si navíc vychutnáte kus italské historie a tradice.

 

Více z blogu

Newsletter