Nejlepším sommelierem ČR je znovu David Král z Bohemia Sektu

Letos proběhl již devatenáctý ročník soutěže Bohemia Sekt Trophée. Vítězem se stal David Král, který odbornou porotu přesvědčil, že profesi sommeliera ovládá teoreticky i prakticky ze všech soutěžících nejlépe. Na druhém místě skončil Pavol Velič z MAKRO Akademie, třetí byl Lukáš Benda z Vinařství Volařík.

David Král, sommelier Bohemia Sektu, pravidelně radí čtenářům na Osobní vinotéce v rubrice Sommelier o víně. Nejlepším sommelierem České republiky se stal podruhé v řadě. „Obhajovat prvenství není zrovna jednoduché, ale jsem rád, že se mi to povedlo. V posledním roce jsem se snažil co nejvíce vzdělávat, vedl jsem mnoho degustací, což mi hodně pomohlo při samotném finálovém večeru. Potěšilo mě, že jsme se tam sešli ve stejné sestavě jako v loňském roce,“ říká o svém vítězství.

Pokud by vás zajímalo více o Davidovi – například jak se k sommelierství dostal, jaká jsou jeho oblíbená vína nebo třeba co rád dělá ve volném čase –, můžete se podívat na sérii rozhovorů, kterou jsme s ním loni natočili:

Prestižní soutěž o nejlepšího sommeliera ČR – Bohemia Sekt Trophée 2016 – testuje znalosti ze sommelierství napříč celým světem. V letošním roce se o titul utkalo devatenáct profesionálů nejen z restaurací a hotelů, ale také zástupci z řad výrobců a prodejců vína. V neveřejné první části museli soutěžící prokázat své odborné teoretické znalosti, předvést servis sektu či vína a doporučit správné párování vín s pokrmy. „Do slavnostního finále na Nové scéně Národního divadla se probojovala trojice nejlepších, která musela navíc předvést své umění a prodat jej hostům imaginární restaurace. V ty se na závěr programu proměnili Adéla Gondíková a Petr Vondráček,“ popisuje finále Ondřej Beránek, ředitel společnosti Bohemia Sekt. David Král před porotou na jevišti mluvil o maďarských vínech, která si vylosoval. Kromě finanční odměny získal nejlepší sommelier také putovní pohár ze sklárny Moser. Úspěch v Bohemia Sekt Trophée ale především přináší uznání vinařské komunity a možnost zúčastnit se zahraničních soutěží, protože jde o vědomostně nejnáročnější soutěž svého druhu u nás.

Více z blogu

Fotografie

Newsletter