Nevíte, co budete dneska vařit a jaké víno se k jídlu hodí? Máme pro vás pár tipů!

Také často přemýšlíte nad tím, jak se taková božská mušlí pochoutka vlastně vaří? Mušle na víně jsou skutečným vrcholem středomořské kuchyně a mám pro vás skvělou zprávu: zvládnete je delikátně připravit i vy. Zkuste recepty ze skvělé stránky Mistrchuti.cz. Rozhodně vás dostanou tak jako nás.

MUŠLE NA VÍNĚ

1250 g slávek
150 ml bílého vína
1 žlutá cibule
1 šalotka
3 stroužky česneku
100 g másla
Citron
Olivový olej do základu
Sůl, pepř, tymián, bobkový list, čerstvá petržel

Před vařením ponoříme mušle tak na 20 minut do vody a při vyndávání je postupně všechny očistíme kartáčkem. V hrnci na olivovém oleji osmažíme na kolečka nakrájené cibule do zlatova a přidáme na plátky nakrájený česnek. Poté do hrnce hodíme 3 listy bobkového listu, špetku tymiánu a základ zalijeme vínem. Jakmile začne směs vařit, vložíme do ní umyté mušle, promícháme, vše posolíme a opepříme a přikryjeme pokličkou. Mušle dusíme jen 10 minut, nakonec do nich přidáme kousek másla, nakrájenou petrželku (nebojte se většího množství) a na kousky nakrájený citron. Vše ještě přikryjeme pokličkou a pořádně s celým hrncem zatřeseme.

A je čas báječnou středomořskou pochoutku podávat (celé mušle i s vývarem v hlubokém talíři) s bílým pečivem a zbytkem dobrého vína, já jsem mušle při vaření i hotový pokrm u stolu zalévala mikulovským Víno Mikulov Sommelier Club Chardonnay 2013 pozdní sběr  – radost!

Crème brûlée je výsledkem spojení krému Custard (oblíbený pudinkový dezert z Británie) a karamelové krusty. Pojďme si trochu zaexperimentovat a uvařit si jeho avokádovou verzi.

AVOKÁDOVÝ CRÈME BRÛLÉE

2 zralá avokáda (pevnější plody ovoce můžete nechat doma na misce ještě „dojít")
150 g cukru krystal
6 vaječných žloutků
1 vanilkový lusk
600 ml smetany

Do hrnce s dvojitým dnem dáme zahřát smetanu s dření z vanilkového lusku. Dále ušleháme vaječné žloutky s cukrem. Extra tyčkovým mixérem rozmixujeme oloupané a na kousky nakrájené avokádo. Avokádové pyré poté jemně vmícháme do žloutkové pěny.
Mezitím už je smetana horká (ale nevaří se), a tak do ní začínáme lít směs žloutků, cukru a avokáda a poctivě mícháme metličkou. Jakmile máme smetanu spojenou s krémem, ještě celou směs udržíme chvíli na plotně. Mezitím si předehřejeme troubu na 150 stupňů a do pekáčku naskládáme zapékací misky nebo ohnivzdorné gelové formičky. Do těch nalijeme teplý krém a pak do pekáčku na dno nalijeme asi 2 centimetry vody.

Podle velikosti misek/formiček, do kterých jsme krém nalili, volíme dobu pečení. Malé množství se bude péci asi 15 minut, naopak větším servírovacím miskám na dezerty chce zatopit na cirka 25 minut.

Jak takový správně upečený crème brûlée vypadá? Není to tak jednoduché diagnostikovat jako například u buchty. Prostě je to pořád krémová konzistence, ale při zatřesení plechu ze strany na stranu je na první pohled hustější.

Misky s krémem necháme vychladnout a pak je přesuneme do ledničky (smetana, vajíčka..., prostě se to rychle kazí). Před podáváním posypeme hladinu krému třtinovým cukrem a pomocí kuchyňské plynové pistolky jej plamenem zkaramelizujeme do tvrdé krusty. Tu pak budou muset strávníci lžičkou rozklepnout.

A konečně, crème brûlée není sušenka, během jejíhož spořádání stihnete obléci si bundu a zavázat tkaničky. Crème brûlée je luxusní požitek, který si zaslouží vybraný sekt a vybranou společnost! Skvěle se hodí k Bohemia Sektu Prestige demi sec.

INSALATA DI FAGIOLI

1 pytlík bílých fazolí
2 cibule
1 plechovka ančoviček
5 lžic vinného octa
4 vajíčka
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce cukru moučka
Šťáva z půlky citronu

Den předem namočené fazole dáme vařit doměkka (věděli jste, že správné jsou obě varianty, tedy do měkka i doměkka?). Mezitím si dáme uvařit vajíčka natvrdo (do kastrůlku dávám studenou vodu a od chvíle vaření 6 minut). Poté je spolu s ančovičkami a cibulí nakrájíme na malé kousky, přidáme do misky spolu s octem, olejem, cukrem a citronovou šťávou (mimochodem: citronová i citrónová). Tyčkovým mixérem celou směs nasekáme do hladkého krému.
Do ještě teplých fazolek zálivku zamícháme, necháme salát vychladnout a ještě hodinku jej necháme odležet v ledničce. Při servírování posypeme oblíbenými bylinkami. Salát může být lehké hlavní jídlo, ale i předkrm nebo svačinka. Zkuste si k němu nalít Víno Mikulov Sommelier Club Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr.

Zdroj: mistrchuti.cz

Více z blogu

Newsletter