Objevte „bio“ ve víně

Již řadu let potkáváme v obchodech bio ovoce, bio maso či bio mléčné výrobky, produkty ekologického zemědělství ale mohou být i vína. A že se nejedná jen o nějaký přechodný trend, dokazují mnohá ocenění na vinařských soutěžích. Jaký je původ těchto vín, jak se ošetřují a čím jsou specifická?

Bio víno se vyrábí z hroznů pěstovaných v rámci ekologické produkce, tedy bez používání chemických přípravků nebo průmyslových hnojiv. Důležité je ovšem také zmínit, že jeho výroba i pěstování podléhá přísným pravidlům, nad nimiž dozorují nezávislé organizace. Na tom, že je dnes tento specifický druh vína k dostání, má zásluhu především šlechtění vinné révy. To začalo přibližně ve druhé polovině 19. století kvůli ochraně proti chorobám a plísním. Pro šlechtění se využívaly různé odrůdy, kdy základem byla evropská vinná réva společně s takzvanými divokými odrůdami, které byly nositeli odolnosti vůči chorobám, suchu či mrazu.

Choroby nemají šanci

Mezi vinaři se výsledek tohoto šlechtění označuje jako „interspecifická odrůda“ – to znamená z mezidruhového křížení. Její největší výhoda spočívá v tom, že v případě napadení plísní si réva dokáže vyprodukovat antibiotika sama. Na napadeném místě vytvoří odumírající skvrny, které zamezí dalšímu rozvoji choroby.

Obecně se v bio vinicích používá k ochraně před škůdci nejčastěji měď a síra. Kromě nich však existují i bio preparáty – fenyklový olej, pomerančový olej, prášek do pečiva a další. Jejich obrovská výhoda spočívá zejména v tom, že jsou čistě přírodní a nemají negativní dopad na životní prostředí.

Čeští vinaři jsou úspěšní i ve světě

Například v Chateau Bzenec se z interspecifických odrůd vyrábějí dva druhy vína. Ve vyšší řadě Terroir Collection je to výběr z hroznů odrůdy Hibernal, což je kříženec Ryzlinku rýnského, tedy typ ryzlinkový. Loni s ním Chateau Bzenec vyhrál zlatou medaili na vinařské soutěži San Francisco International Wine Competition.

Druhým vínem je cuvée z odrůd Johanniter a Merzling. To získalo bronzovou medaili v soutěži KRÁL VÍN České republiky 2014 a stříbrnou medaili v soutěži Biopotravina roku 2014.

Jako u jakéhokoliv jiného vína jsou i u bio vín specifika často dána především místem jejich vzniku. Naše vinice jsou posazeny na písku, tudíž máme vyšší kyselinky. Vína jsou tak lehčí a ovocná. V uplynulých letech se nám také hodila zavedená kapková závlaha, díky které udržujeme v sušších obdobích vysokou kvalitu hroznů,“ komentuje správný výběr umístění vinic ředitel vinařství Chateau Bzenec Alexander Flodr.

Jak se značí bio víno?

Pokud budete shánět bio víno v rámci Evropy, hledejte lahve s emblémem listu. V České republice je bio víno označeno tzv. zebrou. Důkazem, že vína Chateau Bzenec jsou certifikovaná BIO, je kód kontrolní organizace ve tvaru CZ-BIO-002 na etiketě.

Více z blogu

Newsletter