Od brut nature až po doux: Jméno sektům dodává zbytkový cukr

Vyrobit skutečně dobrý sekt je věda, vyznat se v označení těchto perlivých vín je však snazší, než jste si mohli myslet. Po přečtení naší krátké poznámky se v pojmech brut, doux nebo extra dry rychle zorientujete.

Často se ve své profesi sommeliera setkávám s lidmi, kteří mylně považují poslední slova v názvu sektu za jakýsi stupeň kvality. Pak musím vysvětlovat, že například extra brut nemusí být lepší než pouze brut. Označení se, stejně jako u tichých vín, řídí jasně danými pravidly a parametry a o kvalitě sektu nijak nevypovídá. V hlavní roli je zde i v tomto případě zbytkový cukr.

 

Suché sekty patří k lehčím jídlům

Nejméně cukru v sobě mají sekty označené brut nature – pod 3 gramy na litr. Jedná se o nejsušší šumivá vína, která svou chutí krásně odlehčí mastné či tučné pokrmy. Následují sekty extra brut s obsahem cukru maximálně 6 gramů na litr a brut, který může mít nejvýše 12 gramů na litr. Ty se dají výborně párovat se studenou kuchyní, vejci, chřestem, kaviárem a mořskými plody. Často jsou také vychutnávány jako aperitivy.

 

Sladké bublinky jako sladká tečka

Pomyslný mezník mezi suchými a sladkými šumivými víny představují sekty s označením extra dry (obsah zbytkového cukru 12–17 gramů na litr) a sec (od 17 do 32 gramů na litr). Ty se svou vyrovnanou chutí hodí například k uzenému lososovi.

Demi sec s obsahem cukru 32–50 gramů cukru na litr si nejlépe vychutnáte s červeným masem, aromatickými sýry či jemnější zvěřinou, například králičím masem. Hodí se však i k dezertům, stejně jako nejsladší sekty s označením doux a obsahem cukru nad 50 gramů na litr. Vidíte, je to jednoduché, nyní již poznáte jednotlivé sekty a můžete si k nim dopřát dokonale spárované pokrmy. Ať vám chutná!

 

Rychlý přehled označení sektů podle zbytkového cukru:

BRUT NATURE 0–3 g/l

EXTRA BRUT 0–6 g/l

BRUT 0–12 g/l

EXTRA DRY 12–17 g/l

SEC 17–32 g/l

DEMI SEC 32–50 g/l

DOUX 50 g/l a více

Více z blogu

Newsletter