Perlení italských kopců

Severně od Benátek se nachází vinařská oblast Prosecco. Celosvětově proslulá stejnojmenným šumivým vínem, jejíž výjimečnou svěžest dotváří strmé svahy kolem měst Valdobbiadene a Conegliano. Prosecco patří ke špičce mezi šumivými víny a Mionetto patří ke špičce mezi víny typu prosecco.

Co je to prosecco?


Prosecco je šumivé víno pocházející z vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska. Díky specifické kombinaci vinné odrůdy Glera, italského slunce a strmých svahů vznikají vína, která jsou proslulá svou svěžestí. Ta nejlepší vynikají finesou, komplexností a elegancí, kterou bychom jinak hledali u lehce perlivých nebo šumivých vín jen těžko.

Oblast Prosecco vyprodukuje téměř tři sta milionů lahví šumivého vína ročně, a to buď značky Prosecco DOC, anebo přísněji definované Prosecco di Valdobbiadene či di Conegliano. Tato vína už pět let nesou označení DOCG (denominazione di origine controllata e garantita), zaručující nejvyšší jakost.

Ale jaké prosecco?

Právě prosecco Mionetto se může pyšnit oběma známkami – jak DOC, tak DOCG. Je to tím, že hrozny Glera jsou pro Mionetto vybírány s největší pečlivostí právě v úzké oblasti u městečka Valdobbiadene, a to již déle než sto let..

Vždyť Francesco Mionetto vyrobil svou první láhev prosecca již v roce 1887. Od té doby se sice změnil výrobní proces i způsob pěstování hroznů, jeho kvalita ale zůstala stejná. I proto je Mionetto nejprodávanějším proseccem v italské gastronomii a nejvyváženějším šumivým vínem do zahraničí.

Jak si ho nejlépe vychutnat?

Pokud uvažujete o koupi lahve Mionetta, můžete si být jisti, že je to víno mnoha okamžiků, které se hodí jak k dobré večeři, tak k vaření, vážným debatám nebo jen tak k filmu. Díky jemným perlivým nuancím nápoje je Mionetto vhodné pro jakýkoli okamžik, pro jakékoli téma a jakékoli jídlo. Je snad ideálnější kombinace nežli čerstvé těstoviny, Felliniho Silnice a temperamentní bublinky? Itálii si přeci nejde představit jinak.

 U Mionetta se vedle klasického označení brut objevuje i extra dry, které z nich je však to nejsladší a které uchvátí milovníky suché chuti? Prosecca stejně jako sekty s označením brut mají zbytkový cukr nižší než 12 gramů na litr, extra dry má od 12 do 17 gramů na litr. Některá prosecca se mohou označovat i slovem dry (u nás se používá označení sec) 17 – 35 gramů cukru na litr.

K asijské kuchyni, ideálně k suši, ale i k rybám obecně, se více než hodí bohatá, ale sušší chuť prosseca v kondici brut, extra dry zase oceníte k salátům a sluší mu i kuřecí maso či rybí pokrmy nebo jím jen můžete vnést trochu slunce do sychravých zimních nedělí.

A takové potěšení, jaké skýtá sklenka Mionetto brut, si nejlépe vychutnáte… přece s další sklenkou tohoto sektu!

Všechna výše jmenovaná vína si můžete objednat přímo u nás.

Itálie dala světu Monicu Bellucci, špagety, Leonarda da Vinci a prosecco.

Cin cin!

Ochutnejte italské prosecco

Více z blogu

Newsletter