Perly Evropy: Nejlepší vína starého kontinentu na Osobní vinotéce

Vybrat výjimečná vína různých typů z celé Evropy je náročný úkol. Přesto věřím, že se mi podařilo sestavit co nejpestřejší nabídku, díky které ochutnáte dosud nepoznané. Sekt, šampaňské, crémant, prosecco nebo cava: nejlepší šumivá vína představující vrchol vinařského umění – právě jim říkáme Perly Evropy.

Tyto šumivé poklady pocházejí ze světoznámých regionů: Champagne a údolí řeky Loiry ve Francii, Benátska v Itálii, regionu Penèdes v severním Španělsku a tradičních vinařských oblastí v Německu, České republice a na Slovensku. Vyznačují se širokou rozmanitostí odrůd a vinařských oblastí, avšak jedno mají společné: vášeň pro dokonalost a jedinečný charakter sektu. V následujících týdnech jsou Perly Evropy připraveny pohladit chuťové buňky a poskytnout Vám dosud nepoznané zážitky.

Cavas Hill Cuvée Panot Reserva brut

Pod označením cava se skrývá šumivé španělské víno s označením původu, bílé nebo růžové, vyráběné tradiční metodou kvašení v láhvi. Lahve Cuvée Panot Reserva leží na kvasinkách ve sklepech tradičního španělského vinařství Cavas Hill nejméně patnáct měsíců, poté je přidán expediční likér z vín stařených v dubových sudech Allier.

Cuvée Panot Reserva brut je vyráběno z hroznů odrůd Xarello, Chardonnay, Macabeo a Parellada, má slámově žlutou barvu se zlatými odlesky a jemné perlení. Výrazně voní po zeleném jablku a citrusech, ovoce najdeme i v jeho svěží intenzivní chuti s příjemnou kyselinkou. Představuje dokonalý aperitiv pro každou příležitost, ale také skvěle doplní pokrmy z bílého masa, ryby, mořské plody či paštiku z husích jater.

 

Gratien & Meyer Crémant de Loire AOC brut

Pro tento crémant (sekt vyráběný stejnou metodou jako šampaňské, ale pocházející z jiného regionu Francie než Champagne) jsou používány pouze ručně sklízené hrozny a výběr z jejich prvního a nejlepšího lisu. Cuvée složené z odrůd Chenin blanc, Cabernet Franc a Chardonnay leží na kvasinkách déle než tři roky, zákon přitom vyžaduje ležení po dobu pouhého jednoho roku.

V této době se rozvíjí jeho přirozená jiskrnost a charakteristická chuť, kterou vínům Gratien & Meyer, vyráběným již od roku 1864, dává také křídové podloží vinic, zvané tuffeau. Výsledkem je víno světle žluté barvy s bohatým perlením a svěží vůní s tóny bílých květů, limetky a zeleného jablka. Chuť je zpočátku decentní, brzy však přichází dynamický a příjemně uhlazený charakter. Obzvláště se pak hodí k rybám.

Tyto a další novinky z výjimečné řady Perly Evropy najdete již nyní v Osobní vinotéce.

Více z blogu

Newsletter