Pět mýtů o proseccu

Šampaňské a prosecco je to samé

Šampaňské je pouze šumivé víno z francouzského regionu Champagne, zatímco prosecco je označení pro šumivé víno z Itálie. Je odvozeno od názvu vesnice, která je součástí Terstu, což je region v severní Itálii.

 

Lžička zamezí vyprchávání bublinek

Tento trik se těší velké popularitě. Bohužel nikdy nebylo dokázáno, že by kov zpomaloval vyprchávání bublinek.

 

Prosecco je pouze pro slavnostní příležitosti

Silvestr, oslavy a narozeniny? Prosecco se hodí pro každou příležitost. V zahraničí je běžné dopřát si bublinky kdykoliv, například v Itálii si s ním často zpříjemňují dopoledne.

Prosecco 

Na sklence nezáleží

Panuje mýtus, že na typu sklenice u šumivého vína nezáleží. Pravdou je, že každý nápoj si zaslouží svou skleničku, a u šumivých vín tomu není jinak. Úzký tvar sklenice zaručí dlouhotrvající perlení a bublinky neuniknou tak snadno. Pro správnou a vyváženou chuť naléváme šumivé víno pouze do jedné třetiny až jedné poloviny objemu skleničky.

 

Přidává se CO2

Mýtus, že se do tichých vín přidává oxid uhličitý, je velmi rozšířený. Není tomu tak, bublinky v šumivých vínech vznikají díky druhotnému kvašení.

Vinice

Více z blogu

Newsletter