Na Moravě mu neřeknou jinak než „vlašák“ a paradoxně nemá nic společného se jmenovcem ryzlinkem rýnským. Řeč je o ryzlinku vlašském, odrůdě, která dává vzniknout celé škále svěžích, bílých vín s vyšším obsahem kyselin. V naší nabídce najdete pět variací ryzlinku vlašského, a to včetně dvou specialit.
Pokud dáváte přednost sladkému, pak by vaší pozornosti nemělo uniknout slámové víno Ryzlink vlašský 2012 z vinařství Pavlov. Voní po medu, oříšcích či marmeládě z broskví a kdoulí a v delší dochuti najdeme tóny kompotu, pečeného ovoce a květového medu. Výborně se hodí k dezertům, paštičkám, či sýrům s modrou ušlechtilou plísní.
Další nabízenou specialitou z vinařství Pavlov je Ryzlink vlašský VOC Pálava 2013. Označení VOC (víno originální certifikace) Pálava odkazuje nejen k místu původu hroznů, ale i k typickým vlastnostem vína spojených s tímto regionem – zelenkavě zlatá barva, příjemná kořenitost, výrazná ovocitá vůně s nádechem lučního kvítí, šťavnatá, ovocně minerální chuť a živá kyselinka v závěru. Víno bylo nominováno do letošního Salonu vín a získalo ocenění Prague Gold ve 4. kole Prague Wine Trophy 2014.
Ze stejného vinařství pochází i Ryzlink vlašský 2012 pozdní sběr. Jde o suché bílé víno světle žluté barvy se zelenými reflexy a s výrazným aroma připomínajícím exotické ovoce. Víno bylo oceněno například zlatou medailí na mezinárodní soutěži vín Oenoforum 2014 a ve stejném roce si vysloužilo nominaci do Salonu vín.
Ryzlink vlašský 2013 pozdní sběr z Víno Mikulov Sommelier Club se vyznačuje se středně intenzivní vůní, ve které najdeme tóny tropického ovoce a květiny, chuť je svěží a šťavnatá s příjemnou kyselinkou.
Poslední nabízenou variací je Ryzlink vlašský z Habánských sklepů. Jde o suché bílé víno žlutozelené barvy, které ve vůni zaujme ovocným charakterem s tóny rybízu či angreštu. Pro svou svěžest se skvěle snoubí s paštičkami, sýry, sladkovodními rybami či zeleninovými pokrmy.