Poznejte tradici míchaných nápojů ze sektu

Já sám jsem si kdysi myslel, že kvalitní sekt by se neměl míchat s dalšími nápoji. Jenže se ukazuje, že výjimky potvrzují pravidlo. Vždyť ušlechtilé šumivé víno skvěle doplňuje třeba likér z černého rybízu. To objevil už v roce 1952 francouzský politik a gastronomický experimentátor Félix Kir. Od té doby jsou na světě sektové koktejly, které pomalu, ale jistě získávají nové příznivce i v České republice. Pojďte se společně vydat po místech, kde se vlastně jednotlivé receptury objevily.

Ve Francii používají přísloví „Za vším hledej ženu“. Jenže za prvním sektovým koktejlem v historii lidstva stojí muž, starosta a navíc politik. Bublinky smíchané s ovocnou příchutí totiž vymyslel Félix Kir, první poválečný starosta francouzského města Dijon. Smíchal skvělé burgundské víno s rybízovým likérem a jeho nápoj se stal velmi brzy populárním po celé zemi. Dodnes nese tento sektový koktejl jméno svého tvůrce – Kir Royal.

Italští horalové objevili Spritz

Další míchaný nápoj vznikl v 50. letech. Nese jméno Spritz a pochází ze zasněžených hor Jižního Tyrolska. Vždycky když se na těchto italských svazích bavíte, může se vám vybavit jeho svůdná chuť. Tradiční italské šumivé víno prosecco se v něm pojí s lehce nahořklým pomerančovým aperitivem. Spritz má nezaměnitelnou barvu zapadajícího slunce, která jako by v sobě nesla všechnu krásu místní krajiny. Tento nápoj se ale hodí stejně dobře na hory jako k zažehnání letní žízně v nížinách.

Bublinky a černý bez? Ochutnejte koktejl Hugo

Na tradici Félixe Kira i neznámých italských horalů navázal v roce 2005 barman Roland Gruber. Vymyslel míchaný nápoj Hugo, který kombinuje šumivé víno, sirup z černého bezu a šťávu z limetky a máty. Ne náhodou tomu bylo opět v regionu, kde sektové koktejly patří mezi nejoblíbenější nápoje, v Jižním Tyrolsku. Hugo se postupně rozšířil do sousedních zemí a já osobně jsem se snažil zasadit o jeho zdomácnění i v Česku.

Vychladit, připít, vypít…

Sektové koktejly jsou ideálním osvěžujícím doplňkem letních dní i večerů. Proto vřele doporučuji tuto tradici vyzkoušet, i když se jedná o dovoz z Francie a Itálie. A pokud se vám zrovna nechce předvádět barmanské výkony při jejich přípravě, můžete si je vychutnat jako předmíchané koktejly Avanti Kir Royal, Avanti SpritzAvanti Hugo. Ty stačí jen vychladit na 5 °C a rozlévat do skleniček typu flétna. Skvěle tak vynikne perlení těchto hravých drinků. Pak už stačí jen připít si na zdraví!

Více z blogu

Newsletter