Přijeďte na Bzenecké vinobraní!

Na vinobraní budete mít možnost seznámit se s výborným vínem, které se na bzenecku vyrábí – například z vinařství Chateau Bzenec. A samozřejmě také s lidmi, kteří jej s láskou vyrábí, nebo s historií vinohradnictví a vinařství na jižní Moravě. To vše navíc za doprovodu dalších zajímavých částí programu jako je krojovaný průvod, přehlídka tradičních řemesel, představení lidových hudebních souborů, jarmark nebo ochutnávka čerstvých burčáků.

Pokud byste chtěli vědět, co je na vínech z okolí Bzence tak zajímavé, rádi vám to prozradíme. Jejich nezaměnitelnou chuť ovlivňují faktory, které se dají shrnout pod pojem „terroir". Ten je odvozen ze slova „terre", tedy francouzsky „země". Na vína s tímto označením však nemají vliv pouze půda či kraj, ale například i celkové klima, tedy podnebí a počasí, a také stanoviště, odrůda a geologická stavba podloží. Do tohoto pojmu zahrnujeme i konečné zpracování révy. Bylo by totiž mylné domnívat se, že pokud vinař založí vinici na dobrém místě, vysází vhodnou odrůdu a skvěle o ni pečuje, je o kvalitní nápoj postaráno. Z nekvalitní odrůdy sice dobré víno nevyrobí nikdo, ale bohužel to neplatí naopak. Proto je pro výrobu slováckých vín tak důležitý um zdejších zkušených vinařů.

To vše se pak promítá do jedinečnosti bzeneckých vín. Místní Ryzlink rýnský dostal díky zlatavé barvě a delikátní vůni připomínající lipový květ s medovými a svěžími tóny název Bzenecká Lipka. Příběhů o jejím vzniku se traduje několik, jako nejpravděpodobnější se jeví ten o vícekmenné lípě, jejíž pozůstatky dosud najdete v bzeneckém zámeckém parku. Její stáří je prý neuvěřitelných 910 let, a stín její koruny měl dokonce kdysi dávno posloužit jako útočiště samotnému císaři Rudolfovi II. Bezmála tisíciletý strom veterán tak svou neochvějnou existencí vtiskl vůni lipových květů i do bzeneckého vína.

Ve vinařském statku Chateau Bzenec se rodí také další unikát – biovíno odrůd Johanniter a Merzling. Tyto méně známé druhy si lehce poradí se škůdci, nemocemi i povětrnostními podmínkami, což umožňuje vinařům ruční výrobu bez špetky chemie.

Více z blogu

Newsletter