Prosecco Mionetto – jak si ho nejlépe vychutnat?

Pokud uvažujete o koupi lahve Mionetta, můžete si být jisti, že je to víno mnoha okamžiků, které se hodí jak k dobré večeři, k vaření, osvěžení se při teplých letních dnech nebo jen tak k filmu. Díky jemným perlivým nuancím nápoje je Mionetto vhodné pro jakýkoli okamžik, pro jakékoli téma a jakékoli jídlo. Je snad ideálnější kombinace nežli čerstvé těstoviny, Felliniho Silnice a temperamentní bublinky? Itálii si přeci nejde představit jinak.

V prvním díle našeho miniseriálu o proseccu jsme si pověděli, co to vlastně je a jaký je jeho původ. Nyní se společně podívejme na jeho další, tentokrát spíše techničtější, specifika a také na to, jak a s čím si jej nejlépe vychutnat.

U Mionetta se vedle klasického označení brut objevuje i extra dry. Které z nich je však to nejsladší a které uchvátí milovníky suché chuti? Prosecca stejně jako sekty s označením brut mají zbytkový cukr nižší než 12 gramů na litr, extra dry má od 12 do 17 gramů na litr. Některá prosecca se mohou označovat i slovem dry (u nás se používá označení sec) a mají 17 – 35 gramů cukru na litr.

K rybím pokrmům se hodí bohatá, ale sušší chuť prosseca v kondici brut. Extra dry zase oceníte k salátům a sluší mu i kuřecí maso anebo jím jen můžete vnést trochu slunce do každého dne.

A takové potěšení, jaké skýtá sklenka Mionetto brut, si nejlépe vychutnáte… přece s další sklenkou tohoto šumivého vína!

Která prosecca značky Mionetto si můžete zakoupit na našem eshopu?

Mionetto Prosecco Valdobbiadene D.O.C.G. extra dry má krásnou zlatavě žlutou barvu s jemnějším a dlouhotrvajícím perlením. Jeho vůně je bohatá, připomínající exotické ovoce či hrušky a jablka. Šumivé víno nejvyšší kvality je vyráběno z hroznů, které rostou na strmých svazích Valdobbiadene.
Mionetto Prosecco Prestige D.O.C. extra dry má nižší zlatavou barvu. V jeho vůni najdete tóny zahradního ovoce a květin. Toto prosecco potěší jako aperitiv, ke studeným kanapkám či pokrmům z drůbeže a ryb.
Mionetto Prosecco Prestige D.O.C. brut z hroznů, které vyrostly v provincii Treviso. Překvapuje svěží a šťavnatá chutí, která je ovocná, příjemně suchá a má středně dlouhý závěr.

Itálie dala světu Monicu Bellucci, špagety, Leonarda da Vinci a prosecco Mionetto.

Cin cin!

Více z blogu

Newsletter