Prosecco Mionetto – tradiční italské šumivé víno, které dobývá svět

Severně od Benátek se nachází vinařská oblast Veneto, která je celosvětově proslulá výrobou prosecca. Výjimečnost tohoto šumivého vína, které dobývá celý svět, se rodí na strmých svazích kolem měst Valdobbiadene a Conegliano. Právě tam vznikají vína s typicky oranžovou etiketou značky Mionetto, která se jako jedna z prvních odvážila vyvézt tento tekutý italský poklad za hranice své země a díky tomu si můžeme sklenku prosecca užít i my.

Když se řekne prosecco...

Prosecco je šumivé víno pocházející z vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska. Díky specifické kombinaci vinné odrůdy Glera, italského slunce a strmých svahů vznikají vína, která jsou proslulá svou svěžestí. Ta nejlepší vynikají finesou, komplexností a elegancí, kterou bychom jinak hledali u lehce perlivých nebo šumivých vín jen těžko.

Oblast Veneto vyprodukuje téměř tři sta milionů lahví šumivého vína ročně, a to buď s přízviskem Prosecco DOC, anebo přísněji definované, takzvané Prosecco Superiore (DOCG), jehož hrozny se sklízejí na malém území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano na sever od Benátek.

Ale jaké prosecco?

Právě prosecco Mionetto se může pyšnit oběma značeními (odborně apelacemi) – jak DOC, tak DOCG. Je to tím, že hrozny Glera jsou pro Mionetto vybírány s největší pečlivostí právě v nevelké oblasti u městečka Valdobbiadene a to již déle než sto let.

Vždyť Francesco Mionetto vyrobil svou první láhev prosecca již v roce 1887. Od té doby se sice změnil výrobní proces i způsob pěstování hroznů, kvalita produktu ale zůstala stejná. I proto je Mionetto nejprodávanějším proseccem v italské gastronomii a do zahraničí nejvyváženějším šumivým vínem. 

O tom, jak si prosecco co nejlépe vychutnat, si již brzy povíme v pokračování tohoto článku.

Více z blogu

Newsletter