Prosecco Mionetto – tradiční italské šumivé víno, které dobývá svět

Severně od Benátek se nachází vinařská oblast Veneto (Benátsko), která je celosvětově proslulá výrobou prosecca. Výjimečnost tohoto šumivého vína, které dobývá celý svět, se rodí na strmých svazích kolem měst Valdobbiadene a Conegliano. Právě tam vznikají vína s typicky oranžovou etiketou značky Mionetto, která se jako jedna z prvních odvážila vyvézt tento tekutý italský poklad za hranice své země, a díky tomu si můžeme sklenku prosecca užít i my.

Když se řekne prosecco...

Prosecco je šumivé víno pocházející z vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska. Díky specifické kombinaci vinné odrůdy Glera, italského slunce a strmých svahů vznikají vína, která jsou proslulá svou svěžestí. Ta nejlepší vynikají finesou, komplexností a elegancí, kterou bychom jinak hledali u lehce perlivých nebo šumivých vín jen těžko.

Oblast vyprodukuje téměř tři sta milionů lahví šumivého vína ročně, a to buď s přízviskem Prosecco DOC, anebo přísněji definované Prosecco Superiore (DOCG), jehož hrozny se sklízejí na malém území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano na sever od Benátek.

Ale jaké prosecco?

Právě prosecco Mionetto se může pyšnit oběma značeními (odborně apelacemi) – jak DOC, tak DOCG. Hrozny Glera jsou totiž pro Mionetto vybírány s největší pečlivostí právě v nevelké oblasti u městečka Valdobbiadene již déle než sto let. Francesco Mionetto vyrobil svou první lahev šumivého vína již v roce 1887. Od té doby se sice změnil výrobní proces i způsob pěstování hroznů, kvalita produktu ale zůstala stejná. I proto je Mionetto nejprodávanějším proseccem v italské gastronomii a do zahraničí nejvyváženějším šumivým vínem.

Jak si ho nejlépe vychutnat?

Pokud uvažujete o koupi lahve Mionetta, můžete si být jisti, že je to víno mnoha okamžiků, které se hodí k dobré večeři, k vaření, osvěžení při teplých letních dnech nebo jen tak k filmu. Díky jemným perlivým nuancím nápoje je Mionetto vhodné pro jakýkoli okamžik, pro jakékoli téma a jakékoli jídlo. Je snad ideálnější kombinace nežli čerstvé těstoviny, Felliniho Silnice a temperamentní bublinky? Itálii si přece nejde představit jinak.

Cukrové zajímavosti

U Mionetta se vedle klasického označení brut objevuje i extra dry. Které z nich je však to nejsladší a které uchvátí milovníky suché chuti? Prosecca, stejně jako sekty s označením brut mají zbytkový cukr nižší než 12 gramů na litr, extra dry má od 12 do 17 gramů na litr. Některá prosecca se mohou označovat i slovem dry (u nás se používá označení sec) a mají 17–35 gramů cukru na litr.

Itálie dala světu Monicu Bellucci, špagety, Leonarda da Vinci a prosecco Mionetto.
Cin cin!

  Mionetto Prosecco Valdobbiadene D.O.C.G. extra dry má krásnou zlatavě žlutou barvu s jemnějším a dlouhotrvajícím perlením. Jeho vůně je bohatá, připomínající exotické ovoce či hrušky a jablka. Šumivé víno nejvyšší kvality je vyráběno z hroznů, které rostou na strmých svazích Valdobbiadene. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 239 Kč.
  Mionetto Prosecco Prestige D.O.C. extra dry má nižší zlatavou barvu. V jeho vůni najdete tóny zahradního ovoce a květin. Toto prosecco potěší jako aperitiv, ke studeným kanapkám či pokrmům z drůbeže a ryb. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 199 Kč.
  Mionetto Prosecco Prestige D.O.C. brut z hroznů, které vyrostly v provincii Treviso. Překvapuje svěží a šťavnatou chutí, která je ovocná, příjemně suchá a má středně dlouhý závěr. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 199 Kč.

 

Více z blogu

Newsletter