Ryzlink vlašský hledejte v nejjižnějších cípech Moravy

Původ Ryzlinku vlašského je zahalen tajemstvím, i přes podobné jméno není totiž příbuzný s Ryzlinkem rýnským. Tato odrůda, určená pro výrobu bílých vín, nejspíše vznikla buď ve Francii, nebo v Itálii, odkud se rozšířila do Porýní a později do Rakouska, Maďarska, na Balkánský poloostrov a samozřejmě i do českých zemí.

U nás se pěstuje pouze ve vinařské oblasti Morava, a to v těch nejlepších polohách – jedná se totiž o odrůdu s pozdním zráním a v Čechách by se jí nedařilo. Ryzlink vlašský tak vinaři sklízejí hlavně na Mikulovsku či Velkopavlovicku. Zajímavá a specifická vína dávají například hrozny z Pálavy.

Vina této odrůdy mají vyšší obsah kyselin, při lepší vyzrálosti hroznů mohou být svěže pikantní. Přívlastková vína potěší příjemnou zralostí, harmonicky propojenou se zbytkovým cukrem. Ryzlink vlašský je proto ideální k výrobě ledových vín.

Světle žlutozelené víno s vůní a chutí, ve které můžeme hledat grapefruity, červený rybíz, angrešt, luční kvítí, medové tóny či sladký citron, se hodí k širokému spektru pokrmů. Potěší jako příjemný aperitiv ke studeným předkrmům, ale hodí se i k dalším jednoduchým jídlům, jako jsou různé zeleninové variace, jemné paštiky nebo lehké úpravy ryb. Pěkně se snoubí také se šunkou či s vepřovou pečení. Oceníte ho i v létě, ve formě vinného střiku krásně zažene žízeň!

Více z blogu

Newsletter