Sklizeň je v plném proudu, jak to vypadá na vinicích?

Vinaři právě v tuto chvíli sklízejí hrozny na českých a moravských vinicích. Vypravil jsem se do vinařství Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích, abych se podíval, jak začíná dlouhá cesta vína ročníku 2017 do našich sklenek.

V Habánských sklepích zahájili sklizeň již 5. září, jako první přišly na řadu rané odrůdy Muškát moravský a Müller Thurgau. Hrozny jsou ve výborné kvalitě, jelikož suché léto zabránilo rozvoji houbových chorob, dobrá je i jejich cukernatost, která je lepší než v loňském roce. „V tuto chvíli sklízíme odrůdy Chardonnay, Rulandské šedé, Sauvignon, Modrý PortugalSvatovavřinecké,“ říká mi ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda. „Horký a slunečný průběh léta napovídal očekávání výborného ročníku. Avšak chladné a deštivé počasí posledních čtrnácti dnů náš optimizmus dost narušilo. Řadu odrůd se nám podařilo sklidit ještě před dešti. Tam jsme velmi spokojeni.  Září je ale klíčové pro zrání a nabrání cukernatosti některých zejména pozdějších odrůd,“ vysvětluje.

Většinu hroznů dnes vinaři sklízí s pomocí kombajnů. Dokážou si tak dobře organizovat sklizeň. Co vinaři nemají rádi je déšť v době sklizně. Komplikuje práci ve vinicích, kde má pak technika problémy. Riziko výskytu houbových chorob zvyšuje nervozitu a narušuje celý harmonogram sklizně a zpracování hroznů. Prognóza počasí na další dny je ale mírně pozitivní, teploty se mají dostat přes 20°C a to je dobrá zpráva. Věříme, že dojde ještě k vysušení hroznů a dotažení očekávané zralosti, ke které chybí už jen málo,“ konstatuje Josef Svoboda. V Habánských sklepích pak sklizeň každoročně končí v prvních listopadových dnech, jako poslední přijde na řadu odrůda Frankovka. Přejme tedy našim vinařům přívětivé počasí, aby mohli v klidu sklidit také zbytek hroznů, už nyní je jasné, že ročník vína 2017 bude stejně jako ten loňský mimořádně kvalitní.

Více z blogu

Newsletter