Snoubení vína s vodou

Sladká, slaná, hořká a kyselá. Čtyři chutě. Čtyři chutě vody, které rozlišuje specifický obor s názvem aquasommelierstvi.

To, že si vstupenku do světa milovníků vína kupuje čím dál tím více lidí, je známý fakt. Čím dál tím více lidí má jasno v tom, jaké víno jim chutná, ví, z jakých sklenic má degustovat a jaká odrůda se hodí k jakému pokrmu. Málokdo však tuší, jak důležitou roli hraje také voda, kterou dané víno zapíjí. Přitom právě nevhodná chuť vody vám dokáže celý zážitek z dokonale vybraného vína narušit. Ano, tento článek je právě o křehkém vztahu mezi vodou a vínem.

Asi mnohé z vás napadá, co má na výslednou chuť největší vliv. Odpovědí je obsah minerálů. V případě, že se rozhodnete degustovat větší počet vzorků vín, aquasommelieři radí pít nesycenou klidnou vodu v pokojové teplotě. Ta svou chutí víno dokonale doplní a zaoblí. Máte-li za sebou těžký den a potřebujete nastartovat chuťové pohárky, je naopak nejlepší volbou sklenička perlivé vody.

Pokud si právě naléváte červené víno – ať už z důvodu, že ho prostě preferujete nebo že se hodí k vašemu pokrmu – buďte obezřetní. U červeného vína hraje roli jak způsob jeho výroby, tak obsah taninu neboli tříslovin. Právě kombinace zmiňovaného taninu a vody s vyšším obsahem minerálů vám v ústech může vyvolat nepříjemnou železitou chuť. K těmto vínům je proto žádoucí nalévat vodu nesycenou – s co nejnižším obsahem minerálů.

A jak je to s bílými víny? Ta je také vhodná kombinovat s vodou, která má co nejmenší obsah minerálů. Právě nesycená voda tyto kyseliny zaoblí a vytvoří z vína lepší požitek. Pokud je však parno, není od věci nalít si vodu sycenou. V případě teplých dnů totiž volba sycené vody zmíněné kyseliny pozvedne a příjemně vás osvěží. Tohoto osvěžujícího efektu je také  možné využít při přípravě vinného střiku u neutrálních vín.

Vztah vína a vody by se rozhodně neměl podceňovat. Právě vhodným výběrem vody lze prožitek z vína pozvednout o úroveň výš. Ne jen že ho zintenzivní, ale jako bonus vás bude chránit před ranními nepříjemnostmi v podobě bolení hlavy.  Předejdete tomu, že vás bude víno – jako každý jiný alkohol – dehydratovat. 

Více z blogu

Newsletter