Sommelier ČR David Král: Letos jsem si to chtěl užít

Sommelierem České republiky pro rok 2015 se na soutěži Bohemia Sekt Trophée stal David Král. Mezi osmnácti konkurenty prokázal jak největší teoretické znalosti, tak nejlepší praktické dovednosti. Jak celá soutěž z jeho pohledu probíhala?

Vsoutěži bojovali o titul Sommeliera ČR jak profesionálové z hotelůrestaurací, tak zástupci z řad výrobců nebo prodejců vína. Všichni účastníci museli nejprve v prostorách pražské restaurace Parnas prokázat své teoretické znalosti a následně předvést servis vína. Do slavnostního finále na Nové scéně Národního divadla postoupili tři nejlepší. Ti měli za úkol porotu i publikum přesvědčit, že jsou skutečnými mistry svého oboru. Sommelier musí umět skvěle komunikovat s hosty a své umění mu prodat. Proto byla součástí soutěže i improvizovaná scénka s herci Sašou Rašilovem a Barborou Seidlovou, kterým finalisté podávali vína z Itálie, Rakouska a Nového Zélandu,“ líčí Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, která mistrovství spolupořádá.

Dle slov výherce Davida Král byl největším oříškem vědomostní test v základní části. „Vystupování před publikem jsem se tak moc nebál. Při minulém ročníku jsem zaplatil za nervozitu, jelikož jsem poprvé stál na prknech Národního divadla, takže jsem si to letos chtěl hlavně užít,“ přiznává devětadvacetiletý sommelier z Plzně, který v minulém ročníku skončil na třetím místě, a dodává: Před finálovým večerem jsem doufal, že by to mohlo být o stupínek výš, ale na vítězství jsem myslel jen ve skrytu duše, takže pro mě bylo vážně těžké tomu uvěřit.“

Prvenství v soutěži Bohemia Sekt Trophée – Sommelier ČR 2015 není uznáním jenom pro sommeliera samotného, ale i pro prodejce vína či restauraci nebo vinařství, se kterými spolupracuje. „Každý vítěz kromě toho, že je přijat do prestižního Klubu vítězů Bohemia Sekt Trophée Sommelier, získá body v rámci celostátní sommelierské ligy a následně reprezentuje Českou republiku na mistrovstvích sommelierů ve světě či v Evropě,“ uzavírá Ondřej Beránek.

Více z blogu

Newsletter