Starobylý vinařský klenot lidově zvaný veltlín

Veltlínské zelené, kterému se mezi lidmi často říká jednoduše „veltlín“, je bílá odrůda, která má s největší pravděpodobností původ v Dolním Rakousku či severní Itálii. Její kořeny však, zdá se, sahají až do období starověkého Říma. Jejími rodiči jsou totiž Tramín a St. Georgen, mezi nimiž docházelo k samovolnému křížení.

První zmínky o Veltlínském zeleném pocházejí z devatenáctého století, avšak můžeme se s ním setkat již v literatuře století osmnáctého, jen pod odlišným názvem – Mouhartsrebe v Rakousku či později Bělošpičák či Muškatel zelený v našich zemích. Alternativně ve starších zdrojích můžeme najít také názvy Ryvola bílá nebo Tarant bílý.

Právě Rakousko a Morava patří mezi regiony, kde se veltlínu daří nejlépe. Na Moravě je hojně zastoupen ve znojemské a velkopavlovické oblasti, na Mikulovsku a v  Podluží. Pěstuje se však také v Čechách (na Mostecku, v Chrámcích, Mělníku, Žernosekách a v Roudnici), na Slovensku, v Maďarsku, Německu a na Balkánském poloostrově, ve velmi malé míře také jinde na světě. Přestože v České republice procentuální zastoupení Veltlínského zeleného na vinicích mezi lety 1999 a 2010 kleslo z 18 % na 9,8 %, stále se jedná o druhou nejpěstovanější odrůdu u nás. Hned po odrůdě Müller Thurgau.

V příštím článku si povíme více o tom, jaké má toto víno vlastnosti a s jakými pokrmy je vhodné jej kombinovat.

Více z blogu

Newsletter