Stvoření šumivého vína klasickou metodou

Základem sektu je nejčastěji takzvané cuvée [kyvé], tedy kombinace několika vín (většinou různých odrůd), které se liší podle typu sektu. Při druhotném kvašení přeměňují dodané speciální kvasinky cukr na alkohol a oxid uhličitý, který při pití vnímáme jako perlivé bublinky. Toto druhotné kvašení se může provádět hned dvěma způsoby.

Při metodě Charmat kvasí víno v nerezových nádobách o obsahu i několika desítek tisíc litrů. Tak se získávají lehčí a svěžejší typy šumivých vín. Druhou je klasická neboli šampaňská metoda, kterou vznikají šumivá vína z francouzské oblasti Champagne nebo například řada Bohemia Sekt Prestige. Za použití této tradiční metody kvasí víno v lahvích, ve kterých je poté i prodáváno, díky čemuž je každý kus nezaměnitelným originálem. Nápoj má oproti sektům vznikajícím Charmatovou metodou plnější chuť, ale i výraznější charakter.

prestige


Výroba sektu klasickou metodou

Do vínem naplněných lahví je přidán tirážní likér, tedy směs kvasinek a cukru, díky čemuž dochází k druhotné fermentaci přímo v lahvi. Během kvašení se tvoří řada chutí a aromat obohacujících víno. Dlouhé zrání vína na kalech je základem chuťově plných šumivých vín s dlouhotrvajícím perlením. Jde o nejdelší fázi výroby vína – například šampaňské zraje patnáct měsíců, španělská cava devět měsíců, stejně jako některá vína ze Starého Plzence.

lahve připravené na odkalení


Když víno dosáhne optimální zralosti, přistupuje se k setřásání kalů do hrdla lahve. Dříve se tak dělo dennodenně ruční prací, dnes je setřásání kalů v péči strojů, jejichž výsledek je od ruční práce k nerozeznání. Kvasniční kal je tedy usazen v hrdle a následně dochází k jeho odstřelení. Úbytek vína v lahvi se pak vyrovná přidáním dozážního likéru z vína a cukru (tímto dochází ke konečnému ovlivnění výsledné cukernatosti sektu, např. brut, demi sec nebo doux). Nakonec je šumivé víno uzavřeno korkem a drátěným košíkem neboli agrafou a opatřeno etiketou.

automatické setřásání


V Osobní vinotéce najdete hned několik sektů připravených klasickou metodou. Jde o celou řadu Bohemia Sekt Prestige, oblíbené sekty Chateau Radyně, Louis Girardot nebo unikátní odrůdový sekt Chateau Bzenec. Také samozřejmě řadu sektů z kolekce Perly Evropy – například Cavas Hill, Gratien & Meyer či Alfred Gratien.


prestige

Více z blogu

Newsletter