Proč se svatomartinské těší takové oblibě? Toto mladé víno zrálo jen několik týdnů, proto má velmi osobitý charakter – je typicky lehké, svěží a ovocné. Svatomartinské se může vyrábět jen z několika odrůd, které jsou poté hodnoceny komisí Vinařského fondu. Ta rozhoduje o tom, zda dané víno může být označeno logem Svatomartinské. Bílá vína jsou z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané či Muškát moravský, růžová jsou vyrobena z Modrého Portugalu, Svatovavřineckého a Zweigeltrebe a červená svatomartinská vína jsou z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké.
Ačkoli se tradice pití mladých vín datuje už od doby vlády císaře Josefa II., kdy se na podzim vyrovnávaly hospodářské účty a vinaři si připíjeli se svými čeledíny prvním vínem na stvrzení spolupráce v příštím roce, skutečnou obrodu tento svátek zažívá až v posledních letech. V mnoha městech probíhá touto dobou vinobraní a lahve svatomartinského se poprvé slavnostně otevírají 11. listopadu v 11 hodin. K oslavě svatého Martina kromě vína neodmyslitelně patří také pečená husa a svatomartinské koláče se švestkami či povidly.
Vyberte si i letos z nabídky Svatomartinských Habánských sklepů:
Svatomartinské Habánské sklepy Moravský muškát
![]() |
Svatomartinské víno světlejšího odstínu citronově žluté barvy, jehož vůně s tóny zralých broskví a muškátu je velmi výrazná. Chuť vína je středně plná, s příjemnou pikantností a kořenitostí, má středně dlouhou ovocnou dochuť. Doporučujeme jej podávat k polévkám nebo jemným paštikám. |
Svatomartinské Habánské sklepy Zweigeltrebe rosé
![]() |
Barva vína připomíná lesní jahody, ve vůni můžeme najít drobné lesní ovoce, maliny a jahody. Chuť má ovocný charakter s velmi dobře vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyselin. Víno doporučujeme podávat k ovocným salátům nebo smetanovým dezertům. |
Svatomartinské Habánské sklepy Modrý Portugal
![]() |
Barva tohoto svatomartinského vína má granátový odstín s fialovými odlesky, vůně je střední intenzity připomínající drobné ovoce. Chuť je krásně harmonická a má příjemnou hebkou tříslovinu. Doporučujeme jej podávat ke svatomartinské huse nebo zvěřinovým paštikám. |