Veltlínské zelené – univerzální a svěží víno

Odrůda Veltlínské zelené, kterou jsme si již v kostce představili v minulém článku, je samozřejmě využívána k výrobě bílého vína – barevná škála se pohybuje mezi nazelenalou a zelenožlutou. Mezi nejoceňovanější vlastnosti veltlínu pak patří velmi typická svěžest a kořenitý nádech v chuti i vůni, dlouhotrvající kyselinka a plnost jeho těla.

Nejčastěji se podává přímo ve své mladé podobě, ať už k samostatné konzumaci oblíbené i v podobě vinného střiku, nebo jako elegantní doplněk k velkému množství pokrmů. Jeho vyšší jakostní stupně mohou být případně vhodné také k archivaci, ovšem ne příliš dlouhé. Výborně chutná, pokud jej snoubíme například se studenými masy, mořskými rybami nebo omáčkami.

 

 

 

 

V naší nabídce se můžete setkat s Veltlínským zeleným ze dvou vinařství, kterými jsou Habánské sklepy a Víno Mikulov.

Habánské sklepy Veltlínské zelené

Vyznačuje se nižší zlatavou barvou a svěží ovocnou vůní s decentními tóny mandlí. Jeho chuť je lehčí, harmonická a vyvážená s příjemnou kyselinkou. Skvěle se snoubí s hovězím či drůbežím masem. Výtečné je ke smažené rybě či neutrálním omáčkám.

Habánské sklepy Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr

Typickou známkou tohoto vína je jiskrná barva bílého zlata. Decentní vůní připomíná bílý pepř, bílé květy, citrusové plody či mandle. V chuti je šťavnaté, středně plné, ovocně minerální se středně dlouhou dochutí. Doporučujeme podávat ke studeným předkrmům, smaženým rybám nebo k lehkým zeleninovým salátům.

Víno Mikulov Sommelier Club Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr

Jeho barva je zlatavě žlutá a se zelenkavými odlesky. Vůni lze definovat jako středně intenzivní připomínající hrušky, mandle, luční kvítí či bylinky. Chuť je lehčí, šťavnatá, mírně ovocně kořenitá. Může připomínat žlutá jablka či citrusy. Má středně dlouhý závěr. Doporučujeme podávat ke smaženému telecímu řízku, rybám či ke studeným předkrmům.

 

 

 

Více z blogu

Newsletter