Vychutnejte si na podzim svěží svatomartinská vína

Každý milovník vína má datum 11. 11. dlouhodobě poznamenáno v kalendáři. Přesně v ten den se otevírají svatomartinská vína. První možnost ochutnat letošní úrodu a ocenit tvrdou práci vinařů. Otevřete si tedy i Vy svou první lahev Svatomartinského, nalijte si sklenku a pronikněte spolu s námi do historie této tradice.

Co jsou vlastně svatomartinská vína?

Jako svatomartinská se označují mladá vína, vyznačující se příjemnou svěžestí, lehkostí a ovocným charakterem. Jedná se o první vína nového ročníku a podle tradice smějí být poprvé otevřena 11. 11. v 11 hodin. Vypít by se měla do Velikonoc, aby si uchovala svoji mladost a svěžest. Tradice svatomartinských vín vznikla již za císaře Josefa II., obnovena byla Vinařským fondem v roce 2004.

Od nepaměti byla polovina listopadu považována za konec vegetačního roku. Pole byla obdělána, dobytek přemístěn z pastvin do stájí a vinice připraveny na zimu. Všechna úroda byla „pod střechou“, hrozny vylisovány a víno již připraveno k zrání v sudech.

Proč právě 11. 11.?

Od počátku tradice z doby Josefa II. končila vždy na sv. Martina (11. 11.) čeledínům, podruhům a děvečkám služba u větších sedláků, byli vyplaceni za rok služby a uzavírali dohody na rok následující. Dobrá smlouva na příští období bývala stvrzena stiskem ruky a přípitkem dobrého vína. Ke svatomartinskému veselí patřilo též dobré jídlo, k čemuž se pojí tradice svatomartinské husy.

Tato doba byla také spojena s vinařskými zkouškami. Pro tehdejší vinaře měl svátek sv. Martina zvláštní význam – víno bylo již jiskrné, bylo tak možné posoudit i jeho kvalitu. A to nejen kvůli chuťovému prožitku – záviselo na ní také obnovení smlouvy vinařům u šlechty a větších sedláků.

Jak poznáte, že pijete pravé Svatomartinské?

Dnes musí všechna Svatomartinská (tedy ta, co mají logo svatého Martina na bílém koni na etiketě) splňovat přísná kritéria a schválit je musí i odborná komise. Lahve musí být také označeny společnými záklopkami či šroubovacími uzávěry se značkou “Svatomartinské”. Hlídají se i odrůdy, které je možné uvést na trh:

•           Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský.

•           Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

•           Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké.

Více z blogu

Newsletter