Vyznejte se v degustačních termínech –se slovníčkem pojmů to bude hračka!

 

Chystáte se na degustaci vína a už teď trnete, co o něm budete vlastně říkat? Nevíte, jak správně popsat barevné odstíny rozmanitých vín nebo jaký termín použít pro vůni či chuť? Čtěte dál. Připravili jsme pro vás slovníček pojmů, díky kterému se ve světě vína neztratíte a proměníte tak své úlovky z Osobní vinotéky v krásné příběhy.


Nápovědní seznam pro degustace vín

Víno vnímejte hned několika vjemy a postupně hodnoťte vzhled, pak vůni a na závěr chuť.

OKO NOS ÚSTA
Vzhled Vůně Chuť + dotek

Barva, čirost, hladkost, perlení, hustota.

Aroma, buket Aroma v ústech, svíravost, perlení, konzistence, hladkost, teplota, alkohol.

 


Termíny pro charakteristiku barvy

Víno má rozmanité barvy. Vnímejte i jeho drobné nuance a hodnoťte reflexy.

Bílé víno Červené víno Růžové víno
Bezbarvé Čistě červené Šedo růžové
Bledě zlatavé Rubínová Růžové
Bledě žluté Granátová Pomerančově růžové

Zeleně zlatavé

Světle červené Bledě červené
Zelenkavě žluté Purpurové Meruňkovo růžové
Zlatavé Krvavě červené Čistě růžové
Citronově žluté Fialově červené Cibulkově růžové
Jantarové Třešňově červené Třešňově růžové
Slámové žluté Cihlově červené Oranžové
Hnědavé Žluto červené Jahodovo růžové
Zlato žluté Okrové Lososové
Hnědé Hnědo červené  

 


Termíny pro vůni

Věděli jste, že právě vůně tvoří až 70 procent z celkového vjemu, který z vína máte?

Květinová Kořeněná Ovocná Rostlinná Zemní Chemická Živočišná Dřevěná Karamelová Mikro-biologická
Květy Koření Citrusy Rostliny Země Chemikálie Zvíře Dřevo  Karamel Produkty
Akát Anýz Citron Bylinky Artyčoky Benzin Kočičí moč Akátové Čokoláda Kvasnice
Broskev Bazalka Grapefruit Čaj Houby Celulóza Marináda Borovice Med Máslo
Fialka Cibule Pomeranč Louka Humus Ebonit Maso Cedrové Melasa Mléko
Hloh Černé Bobulovité Olivy Podhoubí Fenol Mokrá srst Cigaretová krabička    
Chryzantéma koření Borůvky Seno Sklep Grafit Mořská voda Dubové    
Ibišek Kopr Černý rybíz Tabák Země Guma Myšina Kůra    
Jabloň Levandule Jahody Tráva Dým Chlór Pižmo Pryskyřice    
Lilie Majoránka Maliny Zelené listy Kakao Jód Svaly Santalové    
Lípa Muškát Sadové   Kávovina Medicínská Zapocená srst Tužka    
Muškát Oregáno Broskve   Pražená káva Nafta Zvěřina Vanilka    
Pelargónie Skořice Hrušky   Spálená guma Olej        
Pivoňka Tymián Jablka   Spálená kůže Plastik        
Pomeranč Vanilka Meruňky   Tabák  Síra        
Růže Zázvor Třešně              
Šípek Zelené koření Višně              
    Tropické              
    Ananas              
    Banán              
    Meloun            

 

 

 


Termíny pro chuť

Co poznáte? Třísloviny, měkkost i kyselost. Tři základní vlastnosti, které víno charakterizují.

Třísloviny Třísloviny + měkkost Měkkost Měkkost + kyselost Kyselost Kyselost + třísloviny
Drsné Těžké Masité Nevyvážené Kyselé Drsné
Tříslovinové Extraktivní Máslové Komplexní Živé Tvrdé
Stukturovité Plné Olejovité Dlouhé Svěží Pevné


A teď už je to na vás. Základní pojmy, které vám pomohou formulovat vaše zrakové, chuťové a čichové vjemy, znáte a můžete začít trénovat. Otevřete si svou oblíbenou láhev vína a zkuste ji prozkoumat a ohodnotit. Třeba v sobě odhalíte skrytého sommeliera, a i kdyby ne, nevěšte hlavu. Důležité je vychutnávat a užívat si. Slova jsou často zbytečná.

Podívejte se na naši aktuální nabídku vín:

Bílá vína

Červená vína

Sekty a šumivá vína

Vína z Moravy

Oblíbené značky:

Bohemia Sekt

Habánské sklepy

Chateau Bzenec

Vinařství Pavlov

Víno Mikulov

Alfred Gratien

Více z blogu

Newsletter