Chystáte se na degustaci vína a už teď trnete, co o něm budete vlastně říkat? Nevíte, jak správně popsat barevné odstíny rozmanitých vín nebo jaký termín použít pro vůni či chuť? Čtěte dál. Připravili jsme pro vás slovníček pojmů, díky kterému se ve světě vína neztratíte a proměníte tak své úlovky z Osobní vinotéky v krásné příběhy.
Nápovědní seznam pro degustace vín
Víno vnímejte hned několika vjemy a postupně hodnoťte vzhled, pak vůni a na závěr chuť.
OKO | NOS | ÚSTA |
Vzhled | Vůně | Chuť + dotek |
Barva, čirost, hladkost, perlení, hustota. |
Aroma, buket | Aroma v ústech, svíravost, perlení, konzistence, hladkost, teplota, alkohol. |
Termíny pro charakteristiku barvy
Víno má rozmanité barvy. Vnímejte i jeho drobné nuance a hodnoťte reflexy.
Bílé víno | Červené víno | Růžové víno |
Bezbarvé | Čistě červené | Šedo růžové |
Bledě zlatavé | Rubínová | Růžové |
Bledě žluté | Granátová | Pomerančově růžové |
Zeleně zlatavé |
Světle červené | Bledě červené |
Zelenkavě žluté | Purpurové | Meruňkovo růžové |
Zlatavé | Krvavě červené | Čistě růžové |
Citronově žluté | Fialově červené | Cibulkově růžové |
Jantarové | Třešňově červené | Třešňově růžové |
Slámové žluté | Cihlově červené | Oranžové |
Hnědavé | Žluto červené | Jahodovo růžové |
Zlato žluté | Okrové | Lososové |
Hnědé | Hnědo červené |
Termíny pro vůni
Věděli jste, že právě vůně tvoří až 70 procent z celkového vjemu, který z vína máte?
Květinová | Kořeněná | Ovocná | Rostlinná | Zemní | Chemická | Živočišná | Dřevěná | Karamelová | Mikro-biologická |
Květy | Koření | Citrusy | Rostliny | Země | Chemikálie | Zvíře | Dřevo | Karamel | Produkty |
Akát | Anýz | Citron | Bylinky | Artyčoky | Benzin | Kočičí moč | Akátové | Čokoláda | Kvasnice |
Broskev | Bazalka | Grapefruit | Čaj | Houby | Celulóza | Marináda | Borovice | Med | Máslo |
Fialka | Cibule | Pomeranč | Louka | Humus | Ebonit | Maso | Cedrové | Melasa | Mléko |
Hloh | Černé | Bobulovité | Olivy | Podhoubí | Fenol | Mokrá srst | Cigaretová krabička | ||
Chryzantéma | koření | Borůvky | Seno | Sklep | Grafit | Mořská voda | Dubové | ||
Ibišek | Kopr | Černý rybíz | Tabák | Země | Guma | Myšina | Kůra | ||
Jabloň | Levandule | Jahody | Tráva | Dým | Chlór | Pižmo | Pryskyřice | ||
Lilie | Majoránka | Maliny | Zelené listy | Kakao | Jód | Svaly | Santalové | ||
Lípa | Muškát | Sadové | Kávovina | Medicínská | Zapocená srst | Tužka | |||
Muškát | Oregáno | Broskve | Pražená káva | Nafta | Zvěřina | Vanilka | |||
Pelargónie | Skořice | Hrušky | Spálená guma | Olej | |||||
Pivoňka | Tymián | Jablka | Spálená kůže | Plastik | |||||
Pomeranč | Vanilka | Meruňky | Tabák | Síra | |||||
Růže | Zázvor | Třešně | |||||||
Šípek | Zelené koření | Višně | |||||||
Tropické | |||||||||
Ananas | |||||||||
Banán | |||||||||
Meloun |
|
Termíny pro chuť
Co poznáte? Třísloviny, měkkost i kyselost. Tři základní vlastnosti, které víno charakterizují.
Třísloviny | Třísloviny + měkkost | Měkkost | Měkkost + kyselost | Kyselost | Kyselost + třísloviny |
Drsné | Těžké | Masité | Nevyvážené | Kyselé | Drsné |
Tříslovinové | Extraktivní | Máslové | Komplexní | Živé | Tvrdé |
Stukturovité | Plné | Olejovité | Dlouhé | Svěží | Pevné |
A teď už je to na vás. Základní pojmy, které vám pomohou formulovat vaše zrakové, chuťové a čichové vjemy, znáte a můžete začít trénovat. Otevřete si svou oblíbenou láhev vína a zkuste ji prozkoumat a ohodnotit. Třeba v sobě odhalíte skrytého sommeliera, a i kdyby ne, nevěšte hlavu. Důležité je vychutnávat a užívat si. Slova jsou často zbytečná.