Zažijte nevšední zážitek! Naučte se správně degustovat víno!

Začněte! Zásady degustace vína

Při degustaci vína je nejdůležitější rozvaha a vlastní úsudek, ale klidně dejte na první dojem. Několikrát opakované zkoumání může být totiž zavádějící. První dojem vás většinou nasměruje a druhým, maximálně třetím vyzkoušením vůně a chuti dohledáte jednotlivé podtóny ochutnávaného vína. Vyzkoušejte si to třeba na odrůdě Sauvignon. Hned z prvního doušku zřetelně ucítíte kopřivy nebo broskve. A z dalších? Záleží na vašem jazyku.

Na pořadí záleží – postup degustace vína

Pokud si chcete vychutnat všechna degustovaná vína, dodržte správné pořadí jejich podávání: suché, polosuché, polosladké, sladké, případně šumivé, bílé a červené víno. Jestliže ale podáváte výrazně sladší bílá vína, zařaďte je až za suchá červená. Chuťové pohárky, které jsou zahlceny příliš výraznými vjemy, třeba právě sladkostí, totiž přestávají na určitou dobu pracovat. Proto také před degustací nedoporučujeme kouřit, pít kávu nebo jíst ostrá jídla. Pro neutralizaci úst je pak nejlepším receptem obyčejná voda. A nezapomeňte: správnou chuť má víno za optimální teploty. Doporučená teplota pro konzumaci bílých vín je 9–11 °C, růžových 11–13 °C a červených 14–16 °C.

Jak degustovat víno

1. Vzhled – Jedná se o první kontakt s ochutnávaným vzorkem, kdy se pohledem nejlépe proti bílému pozadí nebo světlu zkoumá čistota a intenzita barvy. Ta by měla být vždy čirá a jiskrná.
Například v Rulandském bílém z Habánských sklepů jasně uvidíte nižší, zlatavě žlutou barvu se zelenkavými reflexy.

2. Zakroužení – Zakroužením se víno provzdušní a uvolní se z něj aromatické látky. Způsob, jakým víno stéká po stěnách, pak prokazuje kvalitu vína a obsah alkoholu. Čím pomaleji se tak děje, tím více cukru obsahuje. Sklenku držte za nožku nebo za patku, a jste-li pravák, kružte proti směru hodinových ručiček.

3. Přičichnutí – Vsuňte nos rovnou do sklenky k okraji, nikoliv do středu, a zhluboka se nadechněte. V dobrém víně dokáže citlivý nos rozeznat celou paletu vůní. V Rulandském bílém od Habánů ucítíte po přičichnutí bohatou ovocnou vůni připomínající zralé máslové hrušky a exotické plody – ananas nebo banán.

4. Doušek – Poprvé víno chutnejte malým douškem. Bývá obvykle nejzřetelnější. Strukturu vína zjistíte snadno – na špičce jazyka poznáte sladkost, po stranách kyselost a slanost, na kořenu jazyka hořkost.

5. Poválení – Před polknutím poválejte doušek po jazyku a patře. Mezi zuby pak vtáhněte do úst trochu vzduchu, aby se aromatické látky přenesly i do zadní části úst až k výběžku čichového laloku.

6. Vychutnání – Při odborné degustaci je třeba doušek vyplivnout, abyste neotupili své smysly. Vy tedy máte výhodu, protože si svůj degustační večer můžete vychutnat až do dna.

A nezapomeňte, že si v průběhu degustace můžete dělat poznámky. Z těch pak zjistíte, že váš vzorek byl nižší, zlatavě žluté barvy se zelenkavými reflexy, bohaté ovocné vůně připomínající zralé máslové hrušky a sušené exotické plody. Chuť byla šťavnatá, středně dlouhá s harmonickým závěrem. A pokud se náhodou netrefíte, nezoufejte. Žádný učený z nebe nespadl. A navíc: popis vína zní trochu jako báseň a víno samo rozvazuje jazyk. Taková kombinace jen sotva skončí bez krásných bonmotů a trefných přirovnání, nemyslíte?

Sommeliér radí - jak degustovat víno?

Vyberte si z oblíbených značek vín:

Bohemia Sekt Habánské sklepy
Chateau Bzenec Vinařství Pavlov
Víno Mikulov Alfred Gratien
   

 

Více z blogu

Newsletter