Čím pohostit koledníky? Připravte pro ně skvělé chlebíčky!

„Hody, hody do provody, dejte vejce malovaný!“ Za dveřmi jsou koledníci s pomlázkami, kteří po vyšlehání žen očekávají tradiční malovaná či barvená vajíčka. Zkuste je tentokrát překvapit i drobným pohoštěním.

Pomlázka z vrbového proutí, koledy a vajíčka. Tak vypadají tradiční Velikonoce po celé České republice. Vyšlehání pomlázkou vrací ženám mládí a krásu, ideálně by měla být pomlázka z mladého proutí s největším podílem „životní síly“.

Svátek vychází kromě křesťanské oslavy zmrtvýchvstání Páně také z pohanských tradic slavností jara a plodnosti, jejichž historie sahá až do starověkého Egypta. Koledování je pro muže pochopitelně náročné, proto je vhodné koledníky co nejlépe odměnit. Kromě výborného vína pro vás máme tipy na dobroty, kterými můžete koledníky pohostit. Vyzkoušejte například chlebíčky dle receptu herečky Markéty Hrubešové.

 

Chlebíčky s hráškovou pěnou 

Dejte mražený hrášek do osolené vroucí vody a vařte přibližně dvě minuty, sceďte jej a schovejte si trochu vývaru do jiné nádoby. Hrášek poté propláchněte ledovou vodou. Hrášek, sýr žervé a cukr dejte do vyšší nádoby a umixujte tyčovým mixérem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte chladný vývar a opět mixujte. Opatrně přidejte citronovou šťávu a sůl dle chuti.

Poté nakrájejte mozzarellu na stejně tlusté plátky, natřete veku hráškovou směsí a každý chlebíček pak ozdobte plátkem mozzarelly a lístkem bazalky. Chlebíček můžete ozdobit také slaninovým chipsem nebo kostičkami šunky od kosti. Kromě klasické veky můžete mazat například na krajíčky dobrého venkovského chleba nebo bezlepkový chléb.  

 

Chlebíčky s třenou nivou

A co třeba vyzkoušet chlebíčky se třenou nivou, které taktéž patří do zlatého fondu receptů oblíbené české herečky? Hrst hroznů rozpulte a zbavte peciček. Dejte je do pánve spolu s cukrem, solí a lžící vody. Na mírném plamenu nechte vodu odpařit a ovoce lehce zkaramelizovat. Odstavte a nechte zchladnout. Na jiné pánvi opečte nasucho ořechy, dejte si však pozor na teplotu, aby nezhořkly. Nechte zchladnout. V misce utřete do hladké pěny nivu s máslem a zakysanou smetanou.

Poté pečivo potřete směsí a na závěr dozdobte karamelizovaným vínem a ořechy. Pokud chcete připravit lehčí verzi chlebíčku, použijte místo másla tvaroh a vše namažte na celozrnné pečivo. Recept můžete připravit také ve variantě s hruškou, kdy místo hroznů nakrájíte pevné hrušky zbavené jadřinců.

 

 

Nakonec nezbývá než doporučit, jakým vínem k slavnostním chuťovkám na Velikonoce připít. Ochutnejte například Chateau Bzenec Ryzlink rýnský zlatavě žluté barvy s jemnými zelenkavými reflexy a krásnou viskozitou. Vůně je bohatá, typická pro vína vyrobená z dobře vyzrálých hroznů. Můžete v něm najít tóny broskví, meruněk, v pozadí medové a lehce minerální tóny, které se zráním prohloubí. Výborně se s jídlem snoubí i Habánské sklepy Veltlínské zelené, vyznačující se svěží ovocnou vůní s decentními tóny mandlí a vyváženou chutí s příjemnou kyselinkou.

Užijte si svátky jara tak, jak chutnají právě vám. Veselé Velikonoce!

Více z blogu

Newsletter