Co přesně označuje výraz terroir?

V poslední době je francouzský výraz terroir mezi znalci vína skloňován čím dál tím častěji. Ani v českých zemích se ale nejedná o žádnou novotu, naopak. Vína se zde nazývala podle oblasti mnohem dříve než dle odrůdy, to je až pozůstatek z první republiky.

„Pod slovem terroir se skrývá mnohem více než jen místo původu. Patří k němu vlastnosti půdy, na které je vinná réva pěstována, klimatické podmínky, tedy průměrná teplota, srážky nebo síla slunečního svitu, sklon a orientace vinice a další důležité podmínky. Někteří odborníci sem dokonce řadí i práci vinaře a způsob sběru hroznů. O těchto dvou částech se však vedou největší spory,“ vysvětluje sommelier Tomáš Brůha.

A jaké mají tyto vlastnosti vliv na samotnou chuť vína? Francouzský profesor Pierre Huglin prohlásil: „Terroir vytváří charakter, člověk kvalitu.“ A není daleko od pravdy. Při pěstování a výrově vína  je práce vinaře to nejdůležitější, ale na chuti se projeví i místo, kde se réva pěstuje. A lidská práce s tím nic nezmůže. Pokud by tedy ten samý vinař pěstoval stejným způsobem Veltlínské zelené na trati Nové hory na Velkopavlovicku a zároveň tu samou odrůdu v Rakousku, výsledné víno by bylo jiné. Svůj vliv by na to měla například průměrná teplota – čím více je teplých dní, tím méně výrazná je kyselinka a v hroznech je více cukru. Množství srážek také udělá své.

S výrazem terroir se můžeme setkat především ve Francii, kde právě místo vzniku a osobnost vinaře hraje mnohem větší roli než samotná odrůda. U nás tomu dříve nebylo jinak. „Od samotného počátku českého vinařství se víno u nás nazývalo podle obce, kde byla pěstována réva. Setkat jsme se tak mohli s vínem mikulovským, bořetickým, pavlovickým či zaječským. Toto označení bylo výrazem přírodního prostředí a odrůdové směsi. Změnilo se to až na přelomu 19. a 20. století, kdy vinice na Moravě i v Čechách zničil révokaz. Po následné rekonstrukci vinic kladli vinaři hlavní důraz na odrůdovou čistotu,“ popisuje Tomáš Brůha chvíli, od které byla v označování upřednostňována odrůda nad místem původu.

Příště si povíme, jaká vína z naší nabídky stojí za to ochutnat, abyste pojmu terroir porozuměli „na vlastní kůži“.

Více z blogu

Newsletter